ŽZH TO VEĆ UČINILA Federacija razmatra skraćivanje izolacije

Samoizolacija korona
Getty images

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine razmatra skraćivanje razdoblja izolacije za osobe pozitivne na koronavirus. Izjavio je to za Fenu ravnatelj Zavoda dr. Siniša Skočibušić.

"Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje razdoblja izolacije kod osoba koje su pozitivne na Covid-19, ali na žalost nismo to još u mogućnosti s obzirom da, prema praćenju genetske slike virusa, imamo zastupljenu genetsku varijantu delta soja koronavirusa", rekao je Skočibušić.

On pak smatra da će uskoro i u BiH doći do prevage omikron genetske varijante koronavirusa, s obzirom da je taj soj već dominantan u Europi.

Nova istraživanja su pokazala da omikron, iako je zarazniji od delta soja, uzrokuje blažu bolest.

"Ukoliko bismo skratili izolaciju sada dok je delta genetska varijanta predominantna to bi dovelo u opasnost građane i ne bi se ispunio osnovni cilj izolacije, a to je prekid transmisije samog virusa", objasnio je Skočibušić.

Županija Zapadnohercegovačka izolaciju je već skratila. Napravili su to samo dan nakon Hrvatske. Pozitivne osobe u toj županiji u izolaciji sada moraju biti sedam dana, te se sedmog dana testiraju antigenskim ili PCR testom. Ukoliko su bez simptoma te im test pokaže negativan rezultat njihova izolacija je završena. Oni koji i dalje imaju simptome u izolaciji ostaju do izliječenja.

Dodajmo kako ŽZH zbog proglašenog stanja nesreće na području županije ima mogućnost samostalnog donošenja odluka. Tako valja istaknuti da se nove mjere koje je donijela Federacija BiH o broju osoba na jednom mjestu (ne više od 30 ljudi u zatvorenom i ne više od 100 ljudi) ne odnose na ovu županiju.