ŽZH Srednjoškolci završili polugodište, Ćosić kaže da nema povećanja plaća u 2021.

štrajk, HNŽ, jednosatni štrajk upozorenja, štrajk prosvjetara, štrajk, jednosatni štrajk upozorenja, štrajk prosvjetara, štrajk, srednje škole, srednjoškolci, ŽZH, generalni štrajk, Sindikat uposlenih u školama ŽZH, opći štrajk, štrajk u školama
Ariva

Prema svemu sudeći srednjoškolci u Zapadnohercegovačkoj županiji u ovoj godini više neće sjedati u klupe i njima je polugodište završeno. Jasno je to iz izjave predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića, koji je gostujući na BHRT-u kazao kako u ovoj godini sigurno neće biti nikakvih povećanja plaća, zbog čega su zaposlenici u srednjim školama ove županije u generalnom štrajku.

"Mi smo povećali plaće u skladu s našim proračunskim mogućnostima i nakon povećanja osnovice plaće od pet posto uslijedila je najava štrajka. Nadam se da će doći do dogovora, međutim ono što sam siguran je da rezultat tih dogovora ne može biti povećanje plaća u ovoj godini dodatno, rekao je Ćosić, te dodao da će se tek sljedeće godine može raditi na povećanju plaća", rekao je Ćosić.

"Ne samo prosvjetnim radnicima nego svim proračunskim korisnicima kojima su niske u usporedbi s ostatkom države", kazao je on.

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ZHŽ-u Jasminka Petric za Hercegovina.info kaže kako premijer Ćosić to ponavlja već godinama.

"Već nekih sedam osam godina predsjednik Vlade ŽZH ponavlja istu priču kako "u ovoj godini neće biti povećanja plaća". Je li ove njegove izjave znače da su srednjoškolci završili s nastavom za ovu godinu trebalo bi njega pitati i neka on snosi odgovornost. Do danas se s nama nije stupilo u kontakt i nije nas se pozvalo na razgovor, a prošla su dva mjeseca otkada oni znaju da ćemo mi u generalni štrajk", kaže Petric.

"Hoće li netko u narednim danima demantirati predsjednika Vlade ne znam. Možda ministrica Mikulić ili ministar financija kažu da nije tako. Je li ovo njegov osobni stav ili stav Skupštine koja donosi odluku o rebalansu proračuna za ovu godinu, ali za sljedeću. Mi ostajemo u generalnom štrajku", rekla je Petric.

Učenici srednjih škola u ovoj županiji u klupama nisu od 24. studenog, a otvoreno je pitanje kada će u njih ponovno sjesti. Hoće li se nešto promijeniti na Skupštini ŽZH-a, ostaje za vidjeti, no prema riječima premijera Zdenka Ćosića učenici su već na zimskom odmoru i umjesto gradiva mogu razmišljati kako provesti iste.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.