ŽZH Policija pronašla krivotvoreni novac

krivotvoreni novac, MUP ŽZH, lažni novac
MUP ŽZH

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a ŽZH, u sklopu kriminalističke istrage koju provodi MUP RS, vezano za izvršenje kaznenog djela “Krivotvorenje novca” iz čl.205 st.1 KZ BiH su u svojstvu svjedoka saslušale više osoba s područja ŽZH, kojom prilikom su iste dobrovoljno predale policijskim službenicima, 132 komada krivotvorenog novca u različitim apoenima.

Krivotvorene novčanice konvertibilnih maraka su prepoznatljive po natpisu “LAŽNI NOVAC” ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u donjem lijevom kutu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis guvernera Centralne banke BiH i natpisom “SAMO ZA FILMSKU UPOTREBU REPLIKA KOPIJA” gdje bi trebalo pisati “Centralna banka BiH” koji se ispisuje u dva reda u latiničnom i ćiriličnom pismu i nalazi se na vrhu zadnje strane novčanice. Krivotvorene novčanice su u apoenima od “10”, “20”, “50”, “100” i “200” KM.

Krivotvorene novčanice eura su prepoznatljive po  natpisu “LAŽNI NOVAC” ispisan pisanim slovima  koji se nalazi na prednjoj strani u gornjem lijevom kutu novčanice na mjestu gdje bi se trebao nalaziti potpis predsjednika Europske središnja banke i natpis “SAMO ZA FILMSKE POTREBE – REPLICA NOT FOR USE” na mjestu gdje bi trebala da stoji skraćenica Europske središnja banka na jezicima zemalja članica Europske unije. Krivotvorene novčanice su u apoenima od “50”, “100”, “200” i “500” EUR.

"Ovom prilikom apeliramo na građane da budu oprezni prilikom gotovinskog plaćanja da obrate pozornost  na izgled novčanica, zbog mogućnosti da je dio krivotvorenih novčanica stavljen u opticaj u platnom prometu. Ako primijete da se radi o falsificiranom novcu da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku upravu", priopćeno je iz MUP-a ŽZH.