ŽZH Nezaposlenim majkama s djecom dignuli visinu naknade sa 250 na 350 KM

pronevjera, Novac, Novac, civilne žrtve, proračun, rs, utaja poreza, inspektori, financije, izvoz, Vlada FBiH, javne nabavke, Agencija za javne nabavke, Novac, FERK, elektroprivreda, dozvole, statistika, plaća, nezaposlenost, naknada, potpora, žene s djecom, Nezaposleni, banke, kredit, Prihodi

Na sjednici Skupštine županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) održanoj 30. ožujka, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom.

Navedenim Zakonom produženo je trajanje isplate novčane potpore ženama - majkama koje nisu u radnom odnosu sa šest na 12 mjeseci.

Sukladno navedenom Zakonu, Vlada ŽZH je na prijedlog ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH na sjednici održanoj 12.4 ove godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice i visine naknade iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom kojom je visina potpore u mjesečnom iznosu povećana sa 250 KM na 350 KM.

Sve žene - majke koje nisu u radnom odnosu, a koje predaju zahtjev za isplatu potpore po osnovu rođenja djeteta iza 7. travnja 2022. (dana stupanja na snagu Zakona) imat će pravo na novčanu potporu u trajanju od 12 mjeseci u mjesečnom iznosu od 350 KM.

Donošenje navedenih propisa ima ne samo ekonomsku, nego i socijalnu opravdanost i predstavlja jačanje potpore obiteljima žena - majki koje nisu u radnom odnosu, navedeno je u priopćenju iz ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.