ŽZH Nezaposlenim majkama s djecom dignuli visinu naknade sa 250 na 350 KM

ŽZH Nezaposlenim majkama s djecom dignuli visinu naknade sa 250 na 350 KM

Na sjednici Skupštine županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) održanoj 30. ožujka, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom.

Navedenim Zakonom produženo je trajanje isplate novčane potpore ženama - majkama koje nisu u radnom odnosu sa šest na 12 mjeseci.

Sukladno navedenom Zakonu, Vlada ŽZH je na prijedlog ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH na sjednici održanoj 12.4 ove godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice i visine naknade iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom kojom je visina potpore u mjesečnom iznosu povećana sa 250 KM na 350 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve žene - majke koje nisu u radnom odnosu, a koje predaju zahtjev za isplatu potpore po osnovu rođenja djeteta iza 7. travnja 2022. (dana stupanja na snagu Zakona) imat će pravo na novčanu potporu u trajanju od 12 mjeseci u mjesečnom iznosu od 350 KM.

Donošenje navedenih propisa ima ne samo ekonomsku, nego i socijalnu opravdanost i predstavlja jačanje potpore obiteljima žena - majki koje nisu u radnom odnosu, navedeno je u priopćenju iz ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.