Žuti alarm upaljen u dijelovima Bosne i Hercegovine

snijeg
... sjeverne i istočne BiH, u područjima oko Bihaća, Banja Luke, Prijedora, Brčkog, Tuzle, Sarajeva, Višegrada, Goražda, Foče i Livna. Na pojačan oprez vozača i putnih službi pozivaju i prognoze metereologa.

Prema riječima Igora Kovačića, dežurnog sinoptičara u Hidrometeorološkom zavodu RS, na zapadu, sjeveru i jugu padati će kiša, koja će postepeno preći u snijeg, a na planinama na jugozapadu i istoku slab snijeg mjestimično. Niži predjeli na sjeveru i zapadu već sutra bi trebali biti prekriveni sa 5, a viši od 10 do 20 centimetara novog snježnog pokrivača.

- Oblačna zona sa padalina će se tijekom prijepodneva prenositi na centralni pojas zemlje i na istok, tako da će i u tim predjelima doći do formiranja sniježnog pokrivača. Ovo što nam dolazi je uobičajeni zimski scenario, prolazno snijeg a onda ledeni dani, jer siječanj je najhladniji mjesec u godini - kazao je Kovačić.

Jutarnja temperatura na zapadu iznose od 0 do 3, na istoku i centralnom pojasu od -5 do -1, na jugu oko 4°C, a u višim predjelima na istoku od -9 stupnjeva. Dnevna temperatura iznositi će 3 do 7 stupnjeva, a u popodnevnim satima očekuje nas pad temperatura i do - 10 na zapadu zemlje. Hladno vrijeme meteorolozi prognoziraju do kraja tjedna. U srijedu slabe padaline, na sjeveroistoku kiša koja ledi pri dodiru sa tlom, u četvrtak mjestimično snijeg koji će intenzivniji biti na planinama, a u petak nas očekuje ledeni dan, sa temperaturama koje će se u višim predjelima spuštati i do -18 stupnjeva. Najviše dnevne temperature iznositi će od - 10 do -5 stupnjeva, na jugu - 2, a na planinama od - 15 stupnjeva. Subota će biti još jedan veoma hladan dan.

Iz Hidroemeteorološkog zavoda FBiH nestabilne vremenske prilike najavljuju i za narednih petnaestak dana. - Do 18.01. na prostoru cijele BiH očekuju se padaline u vidu kiše u Hercegovini, a snijega u Bosni. Odlika vremenskih prilika u narednom periodu su dosta niske temperauture kako jutarnje, tako i maksimalne dnevne - priopćeno je iz HMZ FBiH.