FOTO  Županijski sud u Mostaru zatrpan, na tisuće predmeta neriješeno

Čekić i sudac
Ilustracija

Na sjednici Skupštine HNŽ-a zakazane za ponedjeljak naći će se i izvješće o radu Županijskog suda u Mostaru. Iz istoga je razvidno da je sud zatrpan predmetima, a da su im na ispomoć dolazile i kolege iz drugih gradova/sudova. 

“U 2020. godini prvih osam mjeseci radilo je 19 redovitih sudaca. U osmom mjesecu 2020. predsjednica suda je otišla u mirovini i sutkinja sa upravnog referata Mira Košarić je preminula. Odlukom VSTV-a od 1. kolovoza 2020. na funkciju v.d. predsjednika suda postavljen je sudac Zoran Krtalić, zamjenik predsjednice suda i predsjednik građanskog odjela. Prije početka pandemije 1. ožujka 2020 imenovan je sudac Elis Sultanić koji je odmah raspoređen na građanski i kazneni referat i 15. listopada sa radom počinje i imenovana sutkinja Erna Filipović koja je odmah raspoređena na upravni referat umjesto preminule sutkinje Mire Košarić.. Odlukom VSTSV-a od 1. travnja 2019. zbog velikog broja neriješenih predmeta u ovaj sud privremeno su upućeni suci iz Bihaća, Širokog Brijega, Livna i Novog Travnika na razdoblje od jedne godine, tako da su isti do kraja travnja završili predmete s kojima su bili zaduženi, izuzevši privremeno upućene sutkinje iz Livna, koja nije završila sve predmete. Na upravnom referatu je zbog nedostatka sudaca krajem godine uključena i sutkinja sa kaznenog referata Daniela Dalipagić Raizvanović, a sve radi smanjenja broja predmeta”, navodi, uz ostalo, u izvješću v.d. predsjednik Zoran Krtalić. 

Iz tabelarnog prikaza razvidno je da se u 2020. radilo na više od 11 tisuća predmeta, a da je više od polovine ostalo za rješavanje u ovoj godini, uz one koji tek pristižu. 

Čekić i sudac