ŽUPANIJSKI SUD U MOSTARU Tužitelj traži strožije kazne za Kaplana i ostale, njihov odvjetnik kaže da je pravda u Čapljini bila slijepa

salmir kaplan, Stolac, Neredi

Sudsko vijeće u sastavu Darko Zovko, Elis Sultanić i Nada Hamović Kovačević jutros je zasjedalo u predmetu Kaplan i ostali, po žalbi trojke, a u kaznenom postupku koji je vođen na Općinskom sudu Čapljina. 

Prvooptuženi Salmir Kaplan, koji je člana biračkog odbora iz Stoca poslao u bolnicu prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Čapljini dobio je dvije godine zatvora uz novčanu kaznu od 1500 KM, dok je drugooptuženi Ahmet Ljubović dobio 10 mjeseci zatvora uz novčanu kaznu od 1000 KM, a Demir Mahmutćehajić godinu i četiri mjeseca uz novčanu kaznu od 1500 KM. 

Isti su se žalili, a trebalo je još dvije godine da sjednicu zakaže Županijski sud.  

Postupajući tužitelj Spomenko Jukić tražio je veće kazne za Kaplana i ostale, a smatra da je izrečena kazna na sudu u Čapljini preblaga, s obzirom da su za blaža kaznena djela iz istih nereda izricane jače sankcije, a ovdje se radi o inicijatorima nereda. "Kazne nisu adekvatne, tražim strožije kažnjavanje", kazao je Jukić. 

"Mislim da prvostupanjski sud nije napravio neke povrede, u najmanju ruku očekujem da će biti potvrđena provstupanjska presuda. Imajući u vidu slične predmete, osobno sam zatražio veću kaznu u ovom postupku, ali sve prepuštam Vijeću", rekao je u izjavi medijima postupajući tužitelj.

Kao odvjetnik trojke pojavio se Alen Nakić, koji nije bio uključen u sudski postupak u Čapljini. 

Nakić je kazao da presuda u Čapljini vrvi nezakonitostima, da je optužnica manjkava, da Ivan Perić ne može biti predmetom kaznene zaštite, jer, naveo je, ni sam nije radio sa skladu sa zakonom. Kazao je da su pravdi u Čapljini bile zavezane oči, kao da se protiv iste osobe ne može nakon prekršajnog voditi kazneni postupak. 

"Tužitelj nije proširio optužnicu, on je samo dodatno stavio na teret da su organizatori, a nisu bili za to uopće optuženi. Očekujemo da će Vijeće ovog Županijskog suda slijediti standarde zaštite ljudskih prava i da će presuda Suda biti dokaz vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Sudačke odluke moraju biti dosljedne, ali i odraz sudačke mudrosti koje će u sebi sažeti sve činjenice i okolnosti u našoj državi. Presuda mora imati jednu drugu poruku, bez obzira na događaj koji se dogodio tog dana u Stocu", naveo je branitelj stolačke trojke.

Na tvrdnje o manjkavosti optužnice od strane Nakića tužitelj je ustvrdio da se vidi da ovaj odvjetnik nije bio od početka involviran u proces, a otegnuto obrazlaganje odvjetnika trojke nazvao je 'nadahnutim. Nakić je potom odogovorio da presuda ne bi ni bila kakva jest da je on bio odvjetnik. 

Sudsko vijeće se nakon toga povuklo, a odluku će donijeti u roku 15 dana. 

Prisjetimo se, Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović 2. listopada 2016. prekinuli su izborni proces u Stocu, fizički se obračunavali sa nositeljima/izvršiteljima izbornog procesa, te uništavali izborni materijal, a što je navedeno i u optužnici. 

Salmir Kaplan, kojeg optužnica, uz ostalo, tereti da je udarcem nogom u vrat životno ugrozio člana Općinskog izbornog povjerenstva Marija Raguža, trudio se pobiti nedvosmislenu medicinsku dokumentaciju nastalu tijekom njegove hospitalizacije.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.