ŽUPANIJSKI SUD ŠIROKI BRIJEG Osuđeni bivši ministar i direktorica Lagera

ŽUPANIJSKI SUD ŠIROKI BRIJEG Osuđeni bivši ministar i direktorica Lagera
CIN

Županijski sud u Širokom Brijegu osudio je Ivana Topića, bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije na 10 mjeseci zatvora, a Dubravku Bašić, direktoricu tvrtke „Lager“ iz Posušja, na 8 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti i krađe. Istom presudom je ova tvrtka dobila 5.000 KM novčane kazne, javlja Centar za istraživačko novinarstvo.

Presuda je nepravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Topić i Bašić su osuđeni zbog nezakonito izdanih dokumenata koje su tvrtki „Lager“ trebale za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju Osoja kod Posušja.

Prema izreci presude, Topić je na zahtjev direktorice Bašić izdao Izvod iz prostornog plana Županije za područje eksploatacijskog polja iako taj prostorni plan nije bio objavljen u Narodnim novinama ZHŽ-a zbog čega nije bio pravnovaljan.

Izvod iz prostornog plana „Lageru“ je poslužio u svrhu izrade Studije utjecaja na okoliš koja je bila osnova za dobivanje potrebnih dozvola za istraživanje i eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena.

Prema riječima iz presude, poduzeće „Lager“ je bez potrebnog odobrenja za istraživanje i eksploataciju skoro godinu dana tijekom 2013. i 2014. iskopavalo i odvozilo kamen iz Osoja. Iskopavanje je nastavljeno iako su rješenjem Rudarsko-geološke inspekcije zabranjeni svi radovi na istraživanju kamena na ovom lokalitetu. Također, Inspektorat za oblast poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, lovstva, rudarstva i ekologije „Lageru“ je naložio da mora imati odobrenje za eksploataciju, što ova tvrtka nije dobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topić je kao službena osoba iskoristio svoje ovlasti i pribavio drugom korist, a Bašić ga je potakla u činjenju kaznenog djela, omogućivši tvrtki imovinsku korist, navedeno je u presudi.

Bivši ministar je danas savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja. Presudu nije htio komentaristi, uz napomenu da će se žaliti na presudu. Na presudu će se žaliti i iz „Lagera“, potvrdio je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) izvršni direktor Dragan Stipić. On je rekao da je presuda apsurdna i da prostorni plan postoji te da Sud nije donio dobru procjenu.

CIN je prošle godine objavio tekst o „Lagerovim“ koncesijama. Koncesijski ugovor za istraživanje kamena u Osoju dat je ovoj tvrtki 2013, a godinu dana poslije i za njegovu eksploataciju. Međutim, „Lager“ nikada nije dobio ostale dozvole potrebne za rad. S obzirom da se kamenolom počeo praviti na mjestu koje za to nije bilo planirano i da o tome nisu bili obaviješteni, mještani Osoja su se pobunili. Pored ostalog, inicirali su i ovaj kazneni postupak zbog izdavanja Izvoda iz prostornog plana.

Optužnicu je podiglo Županijsko tužiteljstvo ZHŽ-a u studenom 2016. i u međuvremenu je doneseno više sudskih rješenja u korist „Lagera“, ali bi Vrhovni sud FBiH u ovom slučaju trebao donijeti konačnu odluku.

Mještani su zadovoljni presudom. Njihov predstavnik Ivan Mitar rekao je za CIN kako se nada da se ovakvi udari na „malog“ čovjeka i njegova prava neće više ponavljati.

Iz Ministarstva privrede ZHŽ-a potvrđeno je da su koncesijski ugovori još uvijek na snazi, ali da su u fazi mirovanja.