Županije s hrvatskom većinom traže povrat ovlasti od Federacije

kordinacija udruga, Hrvatski narodni sabor, otvoreno pismo, HNS, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, HNS, otvoreno pismo, županije, Federacija BIH, Hrvatski narodni sabor
To se, prije svega, odnosi na pitanje raspodjele financijskih prihoda namijenjenih školstvu, zdravstvu, socijali.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović je objasnio da se federalne vlasti dodvoravaju prosvjednicima u toj zemlji nastojeći dalje centralizirati ovaj entitet. "Pozvali smo sve županijske vlade, sve naše predstavnike u zakonodavnoj vlasti na razini FBiH da se oštro suprotstave bilo kakvoj formi centralizacije u FBiH koju danas provode bošnjačke stranke pod plaštom želje da se riješe neka pitanja socijalne naravi", rekao je Čović.

On je poručio vlastima u FBiH da se opravdani zahtjevi građana ne mogu rješavati kroz centralizaciju i "preuzimanjem ustavnih ovlasti županija od FBiH". Slučaj zabrane isplate braniteljskih naknada za općine Ljubuški, Široki Brijeg, Grude i Posušje od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata, dodatno je utjecao na odluku da se zaustavi daljnje smanjenje ovlasti i siromašenje županija od Vade Federacije BiH.

Prije dva mjeseca Božo Ljubić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, objasnio je na koji se način uzima novac od županija. "Jedan od kriterija za raspodjelu prihoda", tvrdi Ljubić, "je i broj stanovnika".

"Rezultati popisa stanovništva održanog prošle godine pokazali su kako, primjerice, u Zapadnohercegovačkoj županiji živi 20 posto više stanovnika od broja koji je korišten pri raspodjeli prihoda, a u Bosansko-podrinjskoj 20 posto manje stanovnika. Drugi način slabljenja županija je enormno planiranje deficita u federalnom proračunu koji se pokriva uzimanjem kredita od MMF-a koje onda vraćamo svi i treći način uzurpacijom Ustavnih nadležnosti županija u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, za što se onda planiraju sredstva u federalnom proračunu na uštrb županija", objasnio je Božo Ljubić.

Županije s hrvatskom većinom tražit će povrat do sada oduzetih ovlasti koje im po Ustavu Federacije BiH zakonski pripadaju, ali su im suptilnim političkim odlukama i pritiscima OHR-a i međunarodne zajednice oduzeti.

Vecernji.ba