Županije s hrvatskom većinom traže povrat ovlasti od Federacije

Županije s hrvatskom većinom traže povrat ovlasti od Federacije
To se, prije svega, odnosi na pitanje raspodjele financijskih prihoda namijenjenih školstvu, zdravstvu, socijali.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović je objasnio da se federalne vlasti dodvoravaju prosvjednicima u toj zemlji nastojeći dalje centralizirati ovaj entitet. "Pozvali smo sve županijske vlade, sve naše predstavnike u zakonodavnoj vlasti na razini FBiH da se oštro suprotstave bilo kakvoj formi centralizacije u FBiH koju danas provode bošnjačke stranke pod plaštom želje da se riješe neka pitanja socijalne naravi", rekao je Čović.

On je poručio vlastima u FBiH da se opravdani zahtjevi građana ne mogu rješavati kroz centralizaciju i "preuzimanjem ustavnih ovlasti županija od FBiH". Slučaj zabrane isplate braniteljskih naknada za općine Ljubuški, Široki Brijeg, Grude i Posušje od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata, dodatno je utjecao na odluku da se zaustavi daljnje smanjenje ovlasti i siromašenje županija od Vade Federacije BiH.

Prije dva mjeseca Božo Ljubić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, objasnio je na koji se način uzima novac od županija. "Jedan od kriterija za raspodjelu prihoda", tvrdi Ljubić, "je i broj stanovnika".

"Rezultati popisa stanovništva održanog prošle godine pokazali su kako, primjerice, u Zapadnohercegovačkoj županiji živi 20 posto više stanovnika od broja koji je korišten pri raspodjeli prihoda, a u Bosansko-podrinjskoj 20 posto manje stanovnika. Drugi način slabljenja županija je enormno planiranje deficita u federalnom proračunu koji se pokriva uzimanjem kredita od MMF-a koje onda vraćamo svi i treći način uzurpacijom Ustavnih nadležnosti županija u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, za što se onda planiraju sredstva u federalnom proračunu na uštrb županija", objasnio je Božo Ljubić.

Županije s hrvatskom većinom tražit će povrat do sada oduzetih ovlasti koje im po Ustavu Federacije BiH zakonski pripadaju, ali su im suptilnim političkim odlukama i pritiscima OHR-a i međunarodne zajednice oduzeti.

Vecernji.ba