Županije neće dobiti ni fening ukoliko ne smanje plaće

lažne diplome, Livno, federacija, kredit, Zakon, korupcija, kune, marke, euri, zlouporaba položaja, Vlada ZHŽ, zdravstvo, Novac, trošenje, termiti, mravi, banke, Novac, krediti, banke, ugovori, raskid ugovora, franak, konvertabilna marka, Novac, krediti, pranje novca, hercegovac, plaća, euri, dug, vanjski dug, krediti, švicarski franak, lažna diploma, BIH, prijava, gastabajter, ljetovanje
U Uredu MMF-a u Sarajevu je rečeno da se izaslanstvo ove svjetske financijske institucije nalazi u posjetu BiH, u okviru drugog pregleda, kojim se ustanovljava jesu li ispunjeni uvjeti iz stand-by aranžmana. “Nakon što bude završen posjet, bit će zakazana sjednica na kojoj će Upravni odbor direktora MMF-a odlučiti o isplati četvrte tranše”, rečeno je u Uredu MMF-a.
Kada se cjelokupna situacija u državi i urađeni posao do sada uzmu u obzir, postoji velika bojazan da će BiH ostati bez 38 milijuna eura iz četvrte tranše koji život znače za Federaciju.
Dužnosnici iz Vlade FBiH su u nekoliko navrata kazali da očekuju pozitivno izvješće izaslanstva MMF-a. Federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda ranije je pojasnio da su usvojeni Zakon o plaćama i strategija mirovinskog sustava, te da se radi i revizija. Prema njemu, nije sporna ni verifikacija unutarnjeg duga. Ipak, ono što zabrinjava vlasti jest činjenica da županije nisu ispunile svoje obveze i dostavile rebalansirane proračune iz kojih se trebalo iščitati da su provedene uštede.

Rezanje plaća


Vlasti Federacije ustručavaju se govoriti o ispunjenim obvezama, no nakon ovoga pregleda vlasti u BiH morat će se obvezati na dodatna smanjenja i uštede kako bi stekli naklonost MMF-a pred odluku o odobravanju četvrte tranše stand-by aranžmana.
Naime, federalne vlasti će pokušati “zamazati oči” MMF-u obećanjem da će se fiskalna stabilnost održati kroz restrikcije u mirovinskom i socijalnom sektoru. Republika Srpska, koja nema velikih problema s MMF-om i uštedama, ipak će morati provesti reformu u mirovinskom sustavu, a moguće je i povećanje starosne granice za odlazak u mirovinu. Ipak, vlasti RS-a smatraju da će problem nelikvidnosti Fonda PIO riješiti novim zaduživanjima kod komercijalnih banaka. Situacija je mnogo teža u Federaciji koja je uspjela donekle ispraviti stvari uštedama kroz Zakon o plaćama u javnoj upravi na ukupnom iznosu za plaće. Ipak, problem su županije koje će također morati smanjiti ukupan iznos za plaće za oko 10 posto, odnosno sadašnja svota novca koja se izdvaja za plaće u svih 10 županija, a koja je prema nekim procjenama oko 1,1 milijardu maraka na godišnjoj razini, morat će se umanjiti za oko 100 milijuna maraka.
Vlasti Federacije će se na kraju pregleda obvezati prema MMF-u da neće dati niti jedan fening županijama koje ne ispune zadane uvjete, što znači da niti jedna županija neće moći financijski zatvoriti godinu ako ne usvoji novi zakon o plaćama.

Uštede na braniteljskoj populaciji


Dio posla kod revizije, koji nije urađen ni do pola, morat će se, ako želimo novac od MMF-a, intenzivirati pa se tako vlasti planiraju riješiti više od 18 tisuća korisnika braniteljsko-invalidske zaštite kroz razne reforme i revizije u toj oblati.
Također, velike uštede su urađene na reviziji braniteljskih naknada, ali i na rezanjima primanja nositelja najviših ratnih priznanja. Rezanjem njihovih primanja na ukupnoj razini se planira uštedjeti 1,7 milijuna maraka. Velike uštede bit će urađene, obećat će vlasti Federacije MMF-u, i na demobiliziranim braniteljima kojima će ukinuti primanja od 1. siječnja 2011. iako su obećale da će razmisliti o ovome pitanju. Ipak, braniteljska populacija pomirila se sa smanjenjima nakon incidenta pred federalnom Vladom i uvođenja koeficijenta i cenzusa. Ipak, pitanje koje možda i ponajviše para uši MMF-u i koje će se morati riješiti do Nove godine jest smanjenje povlaštenih mirovina jer se sredstva za ove mirovine izdvajaju iz redovitih doprinosa iako se Vlada obvezala da će ona namirivati ta sredstva. Dug prema Zavodu PIO/MIO po ovoj osnovi je prešao 180 milijuna maraka te je stoga MMF striktan da se mirovine koje su i do nekoliko puta veće od redovitih moraju dovesti na istu razinu kao i redovite. Vlast će uštedjeti i na civilnim invalidima oko 10 milijuna maraka te će, sigurno je, već sada najveća prepreka za dobivanje dijela treće i četvrte tranše biti neprovedena revizija braniteljske populacije. Ipak, mišljenja su mnogi, vlast će i u ovom pitanju izvući asa iz rukava jer su ekipe za reviziju već na terenu i jedan dio posla se radi, ali nepremostiva prepreka bit će županije o kojima MMF, sigurno je, neće dati pozitivno izvješće.

Dugoročna rješenja


Do sada je od odobrene 1,2 milijarde eura MMF doznačio otprilike trećinu novca. Da bi vlasti dobile ostatak, ali i mnogo kredita Svjetske banke i drugih međunarodnih financijera, morat će provesti obećano od 5. svibnja 2009. kada je potpisan aranžman s MMF-om. Prema tekstu pisma namjere koje je upućeno MMF-u, prošle godine
Vlada FBiH mora do kraja aranžmana provesti strukturalne reforme u svim sektorima, koje bi imale za cilj fiskalnu stabilizaciju proračuna i dugoročno rješenje problema iz oblasti plaća, naknada, mirovinskog i invalidskog sustava… Napomenimo da je MMF prilikom prvog pregleda stanja u Federaciji ostao zaprepašten brojem primatelja raznih pogodnosti i razlikom broja korisnika mirovina i invalidnina u Federaciji i RS-u. U FBiH je oko 45 tisuća ratnih vojnih invalida, međutim, čak oko 103 tisuće osoba prima naknade po više osnova, pojedinačne invalidnine, naknade za poginule članove obitelji i sl.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo/dnevni list