Zukan Helez preko revizije povlaštenih mirovina briše 90 % umirovljenika HVO-a iz prava !?

Da postojeća vlast u Federaciji BiH planira riješiti brojna sumnjiva rješenja za povlaštenu mirovinu, svjedoči i izjava resornog ministra Zukana Heleza, koji je izašao s prijedlogom da mjerodavne inspekcijske službe prvo revidiraju njega, pomoćnike i suradnike. Iz ministarstva stižu najave da će u budući zakon, kojim bi trebalo objediniti tri uredbe pod kojima su pripadnici braniteljskih populacija odlazili u tzv. povlaštenu mirovinu, ugradi i članak koji će ovoj skupini umirovljenika dati rok od 30 dana da dokažu na koji su način ostvarili svoje mirovine, kao i rješenja za zapovjednu dužnost te rješenje o razrješenju s dužnosti.

U protivnom, najavljuje ministar Helez, ako se ne donesu takva rješenja, ostaju bez mirovine. I Međunarodni monetarni fond odgodio je isplatu nove tranše kredita ako BiH, a posebice FBiH ne provede strukturne mjere vezane uz reformu povlaštenih mirovina, reviziju prava na socijalnu pomoć i ne poduzme korake da se dogovoreni proračunski limiti za plaće ne probiju. Misija MMF-a u BiH uvjetovala je još prošle godine isplatu drugih tranši kredita BiH iz stand-by aranžmana samo u slučaju revizije ili smanjenja broja povlaštenih mirova i isplata za braniteljsku populaciju. Iako je rok bio da se to mora napraviti do Nove godine, kriza u formiranju vlasti, potom njezino nelegalno formiranje, zastoji s konstituiranjem zastupničkih domova i domova naroda, ovu za mnoge bolnu operaciju su odgodili. Osim što će brojni primatelji ostati bez povlaštenih mirovina, cilj akcije koju platformaška vlada tek treba odobriti je raskrinkavanje golemih korupcijskih skandala. I članovi stare vlade spominjali su da bi se rezanjem primanja na ukupnoj razini uštedjelo 1,7 milijuna KM. Odluku o smanjenju povlaštenih mirovina pozdravljaju i u Federalnom zavodu MIO.

VLM

Potrebno je znati,u ovoj priči oko revizije povlaštenih mirovina da je velika većina dokumentacije HVO-a,uključujući i imenovanja i razrješenja sa zapovjednih dužnosti uništena nakon rata i početkom Hrvatske samouprave 2000.godine,tako da danas samo rijetki časnici HVO-a imaju tu dokumentaciju.Platformaški ministar to zna vrlo dobro a njegove kolege iz HSP-a to očito nije ni briga.Kako bi ih uostalom to i moglo tangirati ako znamo da je Zukanov kolega ministar Vjekoslav Čamber jedan od dva čovjeka iz Posušja koji su u vrijeme Domovinskog rata tražili civilno služenje vojnog roka.

Posušje-online team