Zubak krije ratnu prošlost: Iz životopisa izbrisao da je bio na čelu Herceg Bosne!

Zubak je obnašao dužnost predsjednika Predsjedničkog vijeća HR HB, tijela koje je uspostavljeno kako svojevrsni kolektivni šef HR HB, nakon Bobanove smrti, a jedna od nadležnosti bila mu je i vrhovni zapovjednik HVO-a. U toj ulozi Zubak je spriječio raspoređivanje britanskih snaga za brzo djelovanje, mimo mandata UN-a, kojima je zadatak bio spriječiti spajanje HVO-a i HV-a na Dinari i tako onemogućiti oslobađanje okupiranih područja Hrvatske.

Zahvaljujući dužnosti predsjednika Predsjedničkog vijeća HR Herceg Bosne Zubak je bio i sudionik pregovora u Daytonu koji su rezultirali potpisivanjem Mirovnog sporazuma, kojeg, kao što je poznato, Zubak nije potpisao. Poziciji prvog čovjeka Herceg Bosne treba zahvaliti i to što je izabran za predsjednika Federacije BiH, a kasnije je izabran i za člana Predsjedništva BiH, kao kandidat HDZ BiH.

Zubak je obavljao i dužnosti ministra pravosuđa u Vladi HR HB. Slovio je za jednog od najuglednijih dužnosnika Herceg Bosne.

No, cijeli politički angažman u vrijeme rata, zahvaljujući kojem je, nakon rata obavljao najviše dužnosti u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini Kremšimir Zubak izbrisao je iz svog životopisa. Na službenim stranicama HSS- NHI tako stoji:

Krešimir Zubak, predsjednik Glavnog odbora HSS-NHI
Rođen 29. 11. 1947. godine u Doboju.
Nacionalnost: Hrvat
Profesija: Diplomirani pravnik - diplomirao u Sarajevu 1970. godine.
Oženjen, otac dvoje djece.
U razdoblju od 1970-1980. kao diplomirani pravnik radio kao zastupnik građevinske tvrtke (poslovi iz oblasti građanskog prava), zatim obnašao brojne dužnosti u pravosuđu, od zamjenika osnovnog javnog tužitelja u Doboju do predsjednika Okružnog suda.
Od 1980. do 1984. godine bio doministar u Ministarstvu pravde BiH (poslovi upravnog prava).
Od 1984. do 1992. godine predsjednik Višeg suda u Doboju.
31. svibnja 1994. godine na Ustavotvornoj Skupštini Federacije BiH u Sarajevu izabran za predsjednika Federacije BiH.
Na izborima od 14. rujna 1996. godine izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.
Od 2001-2003. godine, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.
Od njenog osnutka (1998. godine) predsjednik Nove hrvatske inicijative.

Kao što se vidi u Zubakovom životopisu ne piše gdje je bio i što je radio od 1992. do 31.svibnja 1994. Neupućeni mi mogli zaključiti kako je on za predsjednika Federacije BiH izabran kao predratni predsjednik Višeg suda u Doboju. Upućeni znaju da ga je na tu dužnost predložio HDZ BiH čiji je bio jedan od čelnika i da je dužnost predsjednika Federacije preuzeo kao predsjednik Predsjedničkog vijeća Herceg Bosne. Zbog čega Zubak krije najznačajniji dio svoje političke i ratne karijere to samo on zna. No, to zanima i javnost, ponajviše hrvatsku, kojoj on duguje objašnjenje.

( R. I )dnevnik.ba