ZRAČNA LUKA U BIHAĆU? "Besmisleno je trošiti novac na nešto što neće imati ni putnika ni frekvencije"

Zračna luka Bihać

Zračna luka u Bihaću jedna je od najvećih investicija u Unsko-sanskoj županiji posljednjih godina. Tijekom prošle godine ubrzano se radilo na pribavljanju neophodne dokumentacije i dozvola te procesu eksproprijacije, a ukoliko bi sve išlo po planu, procjena je da bi prvi zrakoplovi mogli slijetati već za tri godine, piše BHRT.

Izgradnja zračne luke u Bihaću oživjela bi ekonomiju i unaprijedila razvoj turizma, ali i brojnoj dijaspori olakšala dolazak kući. Strateški je to projekt za cijelu Bosnu i Hercegovinu, kaže direktor ovog poduzeća prema čijim riječima bi se prvi letovi mogli očekivati već za tri godine. Optimizam bez pokrića ili realnost?

Bili bez vlastitog zemljišta

"Što se tiče zemljišta za izgrađenost objekta, tu je završeno oko 92 posto, ostaje još osam posto parcela da zaokružimo katastarsku česticu gdje će se vršiti i gradnja objekata poput poletno-sletne staze, stajanke, putničkog terminala, kontrolnog tornja, tehničkog bloka", kaže direktor "JP "Aerodrom Bihać" Anel Hadžić.

Godine 2015. kada je poduzeće osnovano zračna luka nije imala ni centimetar vlastitog zemljišta, podsjetio je Hadžić. Sve što je do sada urađeno je financirano sredstvima Vlade Federacije BiH, međutim bez stranog ulagača projekt će biti teško privesti kraju.

"Mi smo već s nekoliko investitora obavili razgovore, s nekima potpisali memorande o suradnji, razmjeni projektno-tehničkih informacija, a s jednim otišli prilično daleko u toj mjeri da imamo garancije da su zainteresirani za investicije u projektu zračne luke" kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Blizina drugih zračnih luka

Ipak, izgradnja zračne luke u Bihaću za stručnjake iz oblasti civilnog zrakoplovstva je nonsens, iz razloga što su u blizini zračne luke u Banjoj Luci, Zadru i Zagrebu s linijama koje, navode, Bihać nikada neće imati.

"Nonsens je potrošiti novac na zračnu luku koja neće imati niti putnike niti frekvencije. Čisti primjer vam je Morava u koju je utrošeno više od 40 milijuna eura, zaposleno je 50 zaposlenika, a zračna luka ima svega dva leta tjedno. I 500 do 800 putnika mjesečno. To je manje nego seoski autobusni kolodvor. Zašto bi netko trošio toliko novaca za to", pita stručnjak za civilno zrakoplovstvo Alen Šćuric.

Svejedno, ako pitate Bišćane, bili bi više nego sretni da se napravi tzračna luka u njihovom gradu.