ZORAN MILANOVIĆ "Ja sam predsjednik Hrvata iz Bosne i Hercegovine"

Zoran Milanović
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravi u New Yorku, gdje je održao govor na Općoj skupštini UN-a te se sastao s turskim predsjednikom Erdoganom, između ostalog, a izjavu je dao za Al-Jazeeru Balkans.

Prokomentirao je situaciju da je na skupštinu došao Željko Komšić, predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini te aktualni predsjedavajući Predsjedništva te zemlje.

"Komšić je ovdje došao k'o jedan od članova Predsjedništva, ne znam uopće s kakvim mandatom i u čije ime govori, čak i da je predstavnik Hrvata, jer... Ja sam rekao da sam predsjednik Hrvatske, predsjednik hrvatskih građana, Hrvata, pa, na neki način, i onih Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. To je moja dužnost, obveza i osjećaj, na kraju krajeva.", rekao je.

Oprostite, Vi ste rekli da ste vi predsjednik Hrvata iz Bosne i Hercegovine?

"Gledajte, dakle u onoj mjeri u kojoj Ustav kaže, dakle, da se brinemo i da vodimo računa o statusu Hrvata izvan Hrvatske, ali, naravno, uz puno poštovanje zemalja – da. Na kraju krajeva, što sam radio u Bosni i Hercegovini prije dva mjeseca"

Kako Vi možete biti predsjednik Hrvata iz Bosne i Hercegovine, Vi ste predsjednik Republike Hrvatske?

"Pa gledajte, Hrvati u Bosni i Hercegovini i u New Yorku imaju pravo glasa, nešto što sam ja vrlo često problematizirao i pokušavao svesti u razumnu razinu upravo zato da se susjedna država ne kompromitira jer se ulazi u njezin prostor, ali, onda, ako tako mislite, trebalo mi je zabraniti ulazak u Bosnu i Hercegovinu"

Sadržaj se učitava...

Zar nisu svim građanima Bosne i Hercegovine predsjednici tri člana Predsjedništva? Sad je Komšić predsjednik Predsjedništva, ali to nema veze, to je sad slučajnost...

"Vi znate da građani Bosne i Hercegovine hrvatske narodnosti imaju hrvatsko državljanstvo? Jesam li im ja predsjednik? Ja mislim da jesam"

Ako tako govorite, to je druga stvar.

"Govorim baš tako, dakle, to je politika koju nisam ja provodio, ona je danas takva i to su političke činjenice, to su formalno-pravne činjenice. Ono što sam naglašavao gospodinu Erdoganu cijelo vrijeme je da u Hrvatskoj nema baš nikoga, tko će se razmetati sa pričama da će se Bosna i Hercegovina otcijepiti, što čujemo od nekih drugih djelova Bosne i Hercegovine, i to nije pametno, nije potrebno" završio je Milanović.