Zoran Galić tuži Vladu Federacije jer ga odbija imenovati na čelo FUP-a

FUP grb
Hercegovina.info

Ravnatelj Granične policije Zoran Galić tužio je Vladu Federacije jer kao prvorangirani nije imenovan na čelo ravnatelja FUP-a. Naime, Galić je sa 97 bodova bio prvi među prijavljenima za spomenutu poziciju, no još nije potvrđen, te je krenuo u radni spor. 

Podsjetimo, Nezavisni odbor Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 28. studenog 2018. donio je oduku o raspisivanju javnog natječaja za imenovanje direktora FUP-a.

Natječaj je objavljen sredinom veljače iste godine u tri dnevna lista, a Nezavisni odbor u travnju 2019. utvrdio listu gdje je Zoran Galić prvorangirani, a njegov prezimenjak Milan Galić drugorangirani s 96 bodova. Lista je dostavljena Vladi Federacije, no imenovanje se nije dogodilo, premda je Vlada FBiH bila dužna završiti imenovanje direktora 30 dana od dana prijema liste kandidata Nezavisnog odbora. 

Upravo je to predmet radnog spora koji je pred sudom u Sarajevu pokrenuo Galić, a što nam je potvrđeno i iz Granične policije. 
 
Čak je ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara tražio poništenje natječaja, navodeći da je od istog prošlo dvije godine, te da bi ovo imenovanje bilo bespotrebno dok se ne formira nova Vlada, jer ministar MUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iste nacionalnosti. 

“Štetočinstvo Aljoše Čampare u nastojanju da onemogući izbor Zorana Galića za ravnatelja FUP-a prevršilo je odavno svaku mjeru dobrog ukusa”, kaže Svevlad Hoffman, savjetnik ravnatelja Granične policije BiH dodavši da izvršno-zakonodavna vlast u Sarajevu ništa ne prepušta slučaju, a o čemu zorno svjedoči i činjenica da sud nije zakazao ni pripremno ročište, premda je tužba zaprimljena prije pola godine, u prvim danima lipnja. 

Rang-lista nakon natječaja provedenog 2019. godine:
Zoran Galić, 97 bodova
Milan Galić, 96 bodova
Ensad Korman, 89,5 bodova
Robert Perić, 89 bodova

U međuvremenu, v. d. direktora FUP-a je Ensad Korman, dok je Zoran Galić prvi čovjek Granične policije BiH.