ZNANSTVENICI TVRDE Čekaju nas toplinski valovi i rekordne temperature

zagrijavanje,svijet,klimatske promjene,ujedinjeni narodi
pexels

UN-ova agencija WMO navodi da bi El Niño i klimatski poremećaji uzrokovani ljudskim djelovanjem mogli kombinirati i gurnuti temperature u "nepoznato područje". Znanstvenici upozoravaju da je gotovo izvjesno da će svijet u idućih pet godina zabilježiti nove rekordne temperature, a vjerojatno će temperature porasti više od 1,5°C iznad predindustrijskih razina, prenosi Guardian.

Prekoračenje ključnog praga od 1,5°C, što su znanstvenici upozorili da bi moglo imati ozbiljne posljedice, trebalo bi biti privremeno prema istraživanju Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Zemlje su se obvezale, prema Pariškom sporazumu o klimi iz 2015. godine, da će se potruditi da globalne temperature ne prelaze 1,5°C iznad predindustrijskih razina, nakon znanstvenih uputa da bi zagrijavanje iznad te razine izazvalo niz sve katastrofalnijih i potencijalno nepovratnih posljedica.

Prof. Petteri Taalas, glavni tajnik WMO-a, izjavio je: "Ovo izvješće ne znači da ćemo trajno prekoračiti 1,5°C koji je naveden u Pariškom sporazumu, što se odnosi na dugoročno zagrijavanje tijekom mnogo godina. Međutim, WMO upozorava da ćemo sve češće privremeno prelaziti razinu od 1,5°C."

Globalne prosječne površinske temperature nikada prije nisu prešle prag od 1,5°C. Najviša prosječna temperatura u prethodnim godinama bila je 1,28°C iznad predindustrijskih razina. Izvješće objavljeno u srijedu utvrdilo je da postoji 66% vjerojatnost da će se prekoračiti prag od 1,5°C u barem jednoj godini između 2023. i 2027. godine.

Novi rekordi temperature postavljeni su na mnogim područjima svijeta tijekom vrućinskih valova protekle godine, ali prema izvješću, ta visoka temperatura može biti samo početak, budući da se klimatski poremećaji i utjecaj razvijajućeg El Niña vremenskog sustava kombiniraju kako bi stvorili toplinske valove diljem svijeta.

El Niño je dio oscilirajućeg vremenskog sustava koji se razvija u Pacifiku. U protekle tri godine svijet je bio u suprotnoj fazi, poznatoj kao La Niña, koja je imala umirujući učinak na porast temperatura diljem svijeta.

S obzirom na završetak La Niñe i razvoj novog El Niña, znanstvenici su utvrdili 98% vjerojatnosti da će barem jedna od sljedećih pet godina biti najtoplija zabilježena do sada. Taalas je upozorio na posljedice: "Očekuje se zagrijavanje uslijed El Niña koje će se razviti u sljedećim mjesecima i to će se kombinirati s klimatskim promjenama uzrokovanim ljudskim djelovanjem te gurnuti globalne temperature u nepoznato područje. To će imati dalekosežne posljedice po zdravlje, sigurnost hrane, upravljanje vodom i okoliš. Moramo biti spremni."

Arktik se zagrijava puno brže od ostatka svijeta, a to se čini da ima utjecaj na globalne vremenske sustave, uključujući mlazni tok koji je poremetio vremenske uvjete diljem sjeverne hemisfere posljednjih godina.

Prema izvješću, ove godine vjerojatno će biti manje oborina u Amazoni, Srednjoj Americi, Australiji i Indoneziji. To je posebno loša vijest za Amazonu, gdje su znanstvenici sve zabrinutiji da bi začarani krug zagrijavanja i uništavanja šuma mogao preokrenuti regiju iz prašume u savanu. To bi moglo imati katastrofalne posljedice za planet koji se oslanja na prašume kao ogromne pohrane ugljika.

Prema izvješću, u sljedećih pet godina vjerojatno će biti iznadprosječnih oborina u sjevernoj Europi, Aljasci i sjevernoj Sibiru te Sahelu.