ZNANSTVENICI OTKRILI NOVU VRSTU U gornjem toku Neretva otkriven 'Baeoura neretvaensis'

Neretva insekti

Centar za životnu sredinu u BiH objavio je da je u gornjem toku Neretve otkrivena nova životinjska vrsta-insekt koji je službeno dobio naziv po Neretvi " Baeoura neretvaensis".

Naime, tijekom Tjedna znanosti, odnosno istraživanja gornjeg toka Neretve, u kojem je. Sudjelovalo preko 50 znanstvenika, otkriveno je preko 1300 vrsta. Među njima je osam novih vrsta za znanost, a do sada je potvrđena prva – Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka službena potvrda. Novootkrivena vrsta je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera), objavio je Centar za životnu sredinu u BiH.

"To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima rijeke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana. Rod Baeoura se smatra rijetkim na Zapadnom Palearktiku, s distribucijom uglavnom ograničenom na mediteransku regiju. Svaka vrsta ima važnu ulogu u ekosustavu u kojem dolazi, pa čak i ako još mi ne znamo koja je ta uloga, ali za dobro i pravilno funkcioniranje slatkovodnih ekosustava važno je očuvati njihovu bioraznolikost", rekla je Marija Ivković, profesorica na Odsjeku za biologiju Univerziteta u Zagrebu koja je bila dio tima znanastvenika koji su ovu novu vrstu otkrili.