FOTO  ZNAK SJEĆANJA U Mostaru odana počast žrtvama Vukovara

Vukovarska ulica Mostar 2023
Hercegovina.info

Brojne Mostarke i Mostarci okupili su se večeras u Vukovarskoj ulici kako bi odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje.

U znak sjećanja, ispred spomen križa zapaljene su svijeće i izrečena molitva za sve stradale i nestale, za poginule hrvatske branitelje i civile.

Brojni vjernici uputili su se prema Vukovarskoj ulici nakon svetih misa, a pridružili su im se i drugi sugrađani.

Vukovarska ulica Mostar 2023

Nakon paljenja svijeća i molitve u Vukovarskoj ulici, na brdu Hum ponad Mostara, ispod Jubilejskog križa, mladi su upalilli 32 baklje u znak sjećanja na 32 godine od tih događanja. Baklje su upaljene točno u 25 minuta do 8 sati, kao podsjećanje da je agresija na Vukovar započela 25. 8. 1991. godine.

Vukovarska ulica Mostar 2023

Tako se večeras Mostar prisjetio najtežeg dana u novijoj hrvatskoj povijesti kada je 91. godine, nakon 87 dana nadljudskog otpora slomljena obrana Grada Heroja koji su zatim okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe te počinile brojne zločine. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika.

Vukovarska ulica Mostar 2023

Istoga dana kada je slomljena herojska obrana Vukovara, u Škabrnji je počinjen pokolj.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 32. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu ove se godine obilježava pod geslom "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu", uzetog iz riječi vukovarskog dragovoljca, pripadnika HOS-a Jean-Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari 20. studenoga 1991. godine.

Jučer su pijetet prema žrtvama Vukovara i Škabrnje iskazali i građani Ljubuškog, Stoca, Čitluka, Širokog Brijega, Rame i drugih gradova FBiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.