ZNA LI BOŽINOVIĆ Hercegovina ima samo 12 oboljelih, a tko želi može mu ući i "sazad"

Opcije hrvatska samoizolacija bih
Ilustracija hercegovina.info

Livanjska, Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska županija imaju sveukupno 12 pozitivnih testova na koronavirus. Svi su u HNŽ-u, i pod epidemiološkim nadzorom. Unatoč tome, svi koji iz tih graničnih županija uđu u Hrvatsku idu u samoizolaciju, osim ako su u tranzitu.

Svi koji se u Hrvatskoj školuju, rade, ili su planirali skoknuti do mora sada su blokirani. Zašto, ne zna se. U isto vrijeme iz Hrvatske se normalno ulazi u Bosnu i Hercegovinu, premda je matematički veća mogućnost da bi virus mogli donijeti u Hercegovinu, s obzirom na turnir u Zadru.

Odlukom o samoizolaciji dvojni državljani – Hrvati u BiH dobili su veliku pljusku, a u isto vrijeme se od njih traži da izađu na izbore i daju podršku HDZ-ovoj listi. 

S druge strane naprasna odluka o obveznoj samoizolaciji od 14 dana za sve osobe koje iz BiH ulaze u Hrvatsku, otvorila je prostor za špekulacije i taktiziranje svih onih koji žele posjetiti jug ili sjever Hrvatske.

S obzirom da je kroz Hrvatsku moguće putovati u tranzitu, time su se otvorile dvije opcije za odlazak na jug ili sjever naših zapadnih susjeda.

Ukoliko trebate na sjever Hrvatske, na granici prijavite da ste u tranzitu. Uđite u Hrvatsku te izađite u Sloveniji ili Mađarskoj. Time ste ispunili uvjet tranzita. Odmah nakon toga, iz jedne od navedenih zemalja uđite ponovno u Hrvatsku.

S obzirom da se odluka Nacionalnog stožera ne odnosi specifično na građane/državljane BiH već na osobe koje u Hrvatsku ulaze iz BiH, na ovaj način biste teoretski mogli "prevariti" navedene odluke i legitimno ući.

Ukoliko pak želite na jug Hrvatske, logično bi bilo ići preko Crne Gore. Za to ćete morati izdvojiti nešto dodatno novca s obzirom da vam za ulazak u navedenu zemlju treba negativan test na koronavirus. 

Nakon što iz BiH uđete u Crnu Goru, uputite se na drugi granični prijelaz koji iz Crne Gore vodi u Hrvatsku. I na taj način biste, teoretski, legitimno mogli ući u Hrvatsku. Sve su to doduše teorijska razmišljanja, a izvjesno je da će ih brojni građani, ako odluka o samoizolaciji potraje, i isprobati. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.