ZMIJE PORANILE Lovac Boro naišao na dva poskoka

Poskok zmija
Info.prijedor

Blaga zima i neobično visoke temperature za ovo doba godine, izmamile su zmije koje su obično izlazile iz svojih zimskih skrovišta od druge polovine travnja pa do početka svibnja.

U potrazi za hranom često se susreću sa ljudima. Sve je više ljudi koji u posljednjih sedam dana vide zmije na livadama, njivama i putevima. Tako je Boro Lajšić, mještanin Svodne, krčeći njivu naletio na dva poskoka.

“Uranile su ove godine čitav mjesec. Savjetovao bih svima koji u ovo doba čiste njive, pale nisko raslinje a naročito koji rade oko kamenjara, starih i napuštenih objekata da budu maksimalno oprezni. U ovo doba poskoci su puni otrova i jako ljuti. Treba se dobro pripaziti”, kaže ovaj za Info.Prijedor sedamdesetpetogodišnjak koji je inače strastveni lovac, a lovom se bavi pune 52. godine.

U Službi hitne medicinske pomoći prijedorskog Doma zdravlja kažu da seruma protiv zmijskog ujeda imaju dovoljno. Sugrađanima su preporučili da budu oprezni a ako ipak dođe do ugriza neka se što prije jave Službi hitne pomoći gdje će dobiti adekvatnu pomoć.

“U slučaju da vas ugrize zmija, taj dio tjela ne podvezivati, niti vršiti nikakvu intervenciju na rani, maksimalno smanjiti fizičko kretanje i na najbrži mogući način izvršiti transport u najbližu zdravstvenu ustanovu. Dobro bi bilo zapamtiti izgled zmije, te na taj način pomoći u izboru protuotrova. Uspjeh izlječenja ovisi od vrste zmije, vremena dolaska do zdravstvene ustanove, kao i intenziteta ugriza”, rekao je doktor Srđan Pjevač.