Zmija sve više a nema zmijskog protivotrova!

Ovu poražavajuću činjenicu potvrdili su nam, prije svega, na području Livanjske županije, navodeći, što je još više alarmantno, da i ne znaju kada će ga nabaviti. Isti problem je, kako smo uspjeli saznati, i u ambulantama u manjim mjestima u BiH, koje imaju po jedan ili nijedan serum.

Naime, problem bi mogao da nastane ukoliko za transport pacijenta kojeg je ujela zmija treba mnogo vremena do najbliže bolnice koja ima serum. Međutim, u zdravstvenim ustanovama navode da imaju planove transporta, po kojima ne bi trebalo dolaziti do komplikacija.

Tako su nam u Domu zdravlja Krupa na Uni rekli da u ovom trenutku nemaju serum protiv zmijskog otrova, ali i da posljednjih godina nisu imali evidentiranih ujeda. Međutim, ukoliko bi došlo do ujeda, u ovom Domu zdravlja navode da imaju plan.

"Dakle, ukoliko dođe do toga, pacijenta treba transportovati do najbliže opće bolnice, a to je u Prijedoru, koja je na sat vremena vožnje, što je sasvim dovoljno da se reaguje", pojasnili su i dodali da su na našem području najopasnije zmije šarka i poskok, nakon čijeg ujeda se teža klinička slika razvija tek nakon četiri do osam sati. S druge strane, u Zavodu za javno zdravstvo Livanjske županije rekli su nam da u ovom trenutku nemaju nijedan serum protiv zmijskog otrova, iako je i na području te županije evidentan veliki broj zmija.

Ono što najviše zabrinjava je da u ovoj ustanovi uopće ne znaju da li će biti nabavke seruma, zbog mnogih, pa i finansijskih poteškoća.

"Mi smo svjesni da on spasava ljudske živote, ali ga mi, nažalost, nemamo", rekli su nam u ovom zavodu i dodali da možda u nekom od domova zdravlja ima pokoji serum, ali nisu mogli to potvrditi. U Domu zdravlja "Dr Jovan Rašković" u Mrkonjić Gradu rekli su da imaju dovoljne količine ovog seruma, potrebnog za prvu pomoć, dok su nam isto potvrdili i u domovima zdravlja u Nevesinju, Petrovcu, Prnjavoru, te u Zavodu za javno zdravstvo Srednjebosanske županije. Inače, prodajna cijena ovog seruma u ljekarnama se kreće oko 119 KM. S druge strane, ljekari kao mjere opreza navode nošenje dugih hlača i visoke obuće kako bi noge bile zaštićene od ugriza.

"Takođe, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju, nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom", upozoravaju stručnjaci.

Izvor: nezavisne.com