Zmija sve više, a nema seruma; U mostarskoj bolnici dostupna svega jedna doza

Zmija sve više, a nema seruma; U mostarskoj bolnici dostupna svega jedna doza
Ilustracija

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanske županije (TŽ) ne raspolaže nijednom dozom antiviperin seruma protiv zmijskog ujeda. Kazao je to prim. dr. Blaško Topalović, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo TŽ za portal Faktor, i dodao da i kada bi pokušali nabaviti, s obzirom da se radi o vrlo maloj količini, ne bi im to pošlo za rukom.

"Mi smo do sada, na bazi procjena na osnovu višegodišnjih potreba za tim imunobiološkim preparatom, planirali između 30 i 40 doza. Ove godine imamo problem oko nabavke, jer nema ponuđača. No, imam informaciju da će Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nabaviti određenu količinu ovog seruma, ali i onog protiv bjesnila i cjepiva protiv bjesnila, koji će potom biti raspoređeni po županijama. Nemam informaciju kada će to biti", kazao je Topalović.

U Kantonalnoj bolnici u Goraždu kažu kako trenutno imaju seruma. Direktorica Kantonalne bolnice Goražde dr. Nermina Kamenica, istaknula je kako ova zdravstvena ustanova ima dovoljno antiviperin seruma sa dobrim rokom trajanja.

"Znamo za nestašicu, ali mi trenutno imamo tog seruma u bolnici. Na sreću do sada nismo imali nijedan slučaj ujeda i nadamo se da će tako ostati. Upozorila bih sve koji odlaze u prirodu da budu oprezni i adekvatno se odjenu za tu priliku", kazala je Kamenica.

U Kantonalnoj bolnici 'Dr. Safet Mujić' u Mostaru imaju svega jednu dozu antiviperin seruma.

"Prije tri tjedna dovezen je čovjek kojeg je ujela zmija. Na sreću sve se dobro završilo nakon što je primio serum. Pošto imamo samo jednu dozu molimo Boga da ne bude ujed", dodala je dežurni liječnik dr. Nađa Šarić.

Podsjetimo, prije dva dana na svom Facebook profilu šef Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) doc. dr. Rusmir Baljić objavio je da antiviperin seruma trenutno nigdje u BiH nema nabaviti, a, kako je naveo, ni u okolnim državama.

Zbog nestašice seruma protiv zmijskog ujeda iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) upozorili su krajem svibnja. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ Dr. Diana Mamić, tada je kazala da oni raspolažu s nekoliko doza, ali da svima 31. svibnja ističe rok trajanja, piše Faktor.

Na problem nestašice seruma krajem svibnja upozorila je i direktorica Zavoda za javno zravstvo županije Zapadnohercegovačke dr. Andrea Jurić, koja je kazala kako oni imaju u zalihi desetak doza, ali im je istekao rok trajanja.

Novinare Faktora je zanimalo šta Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uradilo po pitanju nabavke antiviperin seruma, ali odgovor na poslani upit nismo dobili do objave članka. Iz Federalnog ministarstva zdravstva rečeno je da su oni u kontaktu sa potencijalnim dobavljačima i da će se više o svemu znati u narednom tjednu.