ZLOUPOTRIJEBIO POLOŽAJ Bivši direktor UO Agencije za privatizaciju ŽZH Blago Senjak osuđen na tri godine zatvora

Povjerenstvo za borbu protiv korupcije, korupcija, mito, mito, crna lista, blago senjak, presuda, zatvor, ŽZH

Presudom Vrhovnog suda FBiH preinačena je nepravomoćna presuda Županijskog suda u Širokom Brijegu u odluci o kazni, te je optuženi Blago Senjak u odnosu na raniju kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine za kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlasti.

Pravomoćna presuda smanjena u odnosu na prvostupanjsku

Optužnicom Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu sada osuđeni Blago Senjak se teretio da je kao predsjednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u ŽZH i odgovorna osoba, bez podnošenja pismenog zahtjeva i prethodne suglasnosti Upravnog odbora Agencije 2003.godine, izdao Odluku kojom je A.M. dao suglasnost za upisivanje založnog prava i raspolaganja nekretninama poduzeća Ukraskamen d.d. Posušje , a sve radi dobivanja financijskog leasinga u iznosu od 318.805 eura, a koje nekretnine poduzeća Ukraskamen su kasnije u ovršnom postupku zbog neispunjenja  obveza iz ugovora o leasingu prodane za iznos od 100KM zbog čega je počinio kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlasti, radi čega je u sada pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine.

Za drugu dvojicu optuženih zakazano novo suđenje

Iz Tužiteljstva ŽZH napominju da je presudom Vrhovnog suda FBiH od 05.07.2023. godine, po žalbi u odnosu na drugooptuženog Zlatana Tomasa i trećeoptuženog Gorana Baraća, ukinuta ranija presuda Županijskog suda u Širokom Brijegu kojom su isti bili proglašeni krivim i to Zlatan Tomas za kazneno djelo Prijevara u gospodarskom poslovanju te mu je bila izrečena kazna zatvora u trajanju od 1 godine uz oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 914.117,70 KM u korist proračuna Županije Zapadnohercegovačke , a trećeoptuženi Goran Barać za kaznena djela Pomaganje drugom u počinjenju kaznenog djela, te Prijevara u gospodarskom poslovanju , te mu je ranijom presudom bila izrečena kazna zatvora u trajanju od 5 godina uz oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.987.741,73 KM u korist proračuna Županije Zapadnohercegovačke.

S obzirom na to da je osuđujuća prvostupanjska presuda Županijskog suda u Širokom Brijegu, u odnosu na optužene Zlatana Tomasa i Gorana Baraća, jednom već bila ukinuta od strane Vrhovnog suda u Sarajevu, određeno je ponovno održavanje glavne rasprave pred Vrhovnim sudom FBiH u Sarajevu. 

Novci se trošili za sve osim za ono čemu su bili namijenjeni

Podsjetimo, Zlatan Tomas i Goran Barać, prvi kao suvlasnik, direktor društva Inval d.o.o. Široki Brijeg, drugi kao osoba koja je faktički obavljala poslove za društvo Kobako d.o.o. Posušje, su prema tvrdnjama tužitelja dogovorno društvu Inval d.o.o. Široki Brijeg pribavili protupravnu imovinsku korist od 1.010.118,95 KM. Goran Barać je Zlatanu Tomasu pribavio račun i potvrdu od 2003. godine za opremu za obradu drveta u cilju odobravanja financijskog leasinga društvu Inval, iako su znali da predmetna oprema nije isporučena niti će biti, a kada je davatelj leasinga uplatio navedeni iznos novca na račun društva Kobako, posredstvom Gorana Baraća isti iznos je prebačen na račun društva Inval.

Goran Barać, koji je faktički obavljao poslove za društvo Kobako d.o.o. Posušje po dogovoru sa K.J. direktorom jedne firme u Posušju, društvu Kobako je pribavio protupravnu imovinsku korist od 760.361,76 Eura. Goran Barać je pribavio račun i potvrdu od 2003. godine za opremu za mljekaru u cilju odobravanja financijskog leasinga K.J. iako je znao da predmetna oprema nije isporučena niti će biti, kada je davatelj leasinga uplatio navedeni iznos novca na račun društva Kobako, novci su trošeni za razne namjene, osim za one za koje je doista novac i uplaćen.

Goran Barać, koji je faktički obavljao poslove za društvo Kobako d.o.o. Posušje po dogovoru sa A.M. zastupnikom poduzeća u privatizaciji, društvu Kobako je pribavio protupravnu imovinsku korist od 254.400,39 Eura. Goran Barać je pribavio račun i potvrdu od 2003. godine za pile za kamen u cilju odobravanja financijskog leasinga A.M. iako je znao da predmetna oprema nije isporučena niti će biti, kada je davatelj leasinga uplatio navedeni iznos novca na račun društva Kobako, novci su trošeni za razne namjene, osim za one za koje je doista novac i uplaćen.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.