ZLOUPOTREBE NAPLAĆIVANJA NAKNADA ZA ODVOJENI ŽIVOT Tužiteljstvo ŽS formiralo predmet o korupciji u Parlamentu FBiH

naknada za odvojeni život,parlament BiH
Inforadar

Tužiteljstvo Sarajevske županije formiralo je predmet u vezi sa zloupotrebama naplaćivanja naknada za odvojeni život i smještaj od strane zastupnika i delegata u Parlamentu Federacije, a nakon što je Inforadar 18. aprila ove godine objavio veliku priču o tome, piše Inforadar.

Informacija je Inforadaru potvrđena u ovoj pravosudnoj instituciji. Naime, temeljem istraživačkog teksta portala Inforadar, Tužiteljstvo ŽS po službenoj dužnosti je reagiralo i pokrenulo provjere u vezi s navodima da su zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH lažno potpisivali šiht liste te naplaćivali naknade za odvojeni život i smještaj kao da rade u Sarajevu po osam sati svaki dan.

naknada za odvojeni život,parlament BiH

Ispunjavanjem šiht listi federalni parlamentarci su, dakle, uzimali naknade za odvojeni život, potvrđujući da rade “odvojeno” od obitelji, odnosno u Sarajevu. Međutim, podaci to ne pokazuju jer u veljači nije održana nijedna sjednica Zastupničkog doma! No, naknade su isplaćene.

Od ukupno 98 federalnih zastupnika u Zastupničkom domu, 84 je profesionaliziralo status. Njih 66 žive izvan Sarajeva, a 51 zastupnik uzima novac za odvojen život. Na mjesečnoj osnovi, njih 51 naplaćuje 15.300 KM od poreznih obveznika BiH.

Od tog broja, većina je uzela novac za topli obrok, odvojeni život, navodeći potpisom da su radili po osam sati dnevno u Sarajevu (prema nepotvrđenim informacijama to su učinili skoro svi!). Formalno, a što proizilazi i iz odgovora administracije Parlamenta Federacije BiH – skoro svi su slagali, čime su počinili koruptivno djelo i zloupotrijebili funkciju.

U priči Inforadara na osnovu koje je tužiteljstvo formiralo predmet

(https://inforadar.ba/korupcija-u-parlamentu-fbih-kako-su-poslanici-izvarali-drzavu-s-prijavom-laznog-rada-u-sarajevu/), za primjer su uzeli spornu veljaču u kojem nije bilo parlamentarnih aktivnosti, jer je upravo taj mjesec shodno Odluci o vođenju evidencije prisustva zastupnika i savjetnika na poslu bio obavezujući za točnost podataka o aktivnostima 84 profesionalna zastupnika.

Ovu Odluku 18. siječnja 2022., na osnovu nalaza i danih preporuka iz revizija obavljenih u prethodnim godinama Parlamenta FBiH, donijela je Administrativna komisija Zstupničkog doma Parlamenta FBiH. Odlukom je definiran način vođenja šiht liste gdje je svaki zastupnik i savjetnik zadužen voditi i potpisivati za sebe listu za svaki mjesec te je dostavi u Službu računovodstva do 25. u mjesecu za tekući mjesec.

naknada za odvojeni život,parlament BiH

U Odluci se ističe da, ukoliko zastupnici i savjetnici ne dostave šiht liste u skladu s propisima, naknade na koje imaju pravo na osnovu prisustva na poslu neće biti obračunate i isplaćene (topli obrok, prijevoz, troškovi smještaja i odvojeni život).

Najviše su odlukom o šiht listama pogođeni zastupnici izvan Sarajeva, ali i onima u Sarajevu je teško dokazati da su radili svaki dan osam sati. Naprimjer, i dalje ne znaju koji rad se računa u učinak, uredski ili i stranačke aktivnosti izvan ureda, pa je tim prije mogućnost zloupotreba veća.

Kako se saznaje u Federalnom parlamentu, samo je jedan zastupnik odlučio ne sudjelovati u ispunjavanju šiht listi jer drži da nije precizno definirano što se podrazumijeva u rad zastupnika, te da ne odgovara istini da oni rade svaki dan po osam sati (nekada je to više, a nekada manje).

U narednim mjesecima bit će vrlo zanimljivo i važno pratiti što će Tužiteljstvo ŽS utvrditi i koga će pozvati iz Parlamenta FBiH da se očituje o sudjelovanju u korupciji i teškoj zloupotrebi položaja. Iako je sve „zakuhao“ Ured za reviziju, od njega ne treba puno očekivati. Ovogodišnjim listama od veljače bavit će  se tek naredne godine, i to samo forme radi, jer kako su rekli, „oni nisu inspekcija“.