ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI Dvojica Srba optužena za ubojstva 100 Hrvata i Bošnjaka

Diana Kajmaković, Milanko Kajganić, tužiteljica, BIH, droga, proizvodnja i promet drogama, Tužiteljstvo BiH, osumnjičeni, razbojništvo, respiratori, Tužiteljstvo BiH, respiratori, tužiteljstvo, podignuta optužnica, mostarac, Gordana Tadić, Tužiteljstvo BiH, Bosna i Hercegovina, ratni zločini, Armija BiH, vojska republike srpske, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, prijedor
Arhiva

Dvojica bh. Srba optužena su za masovna ubojstva Hrvata i Bošnjaka 1992. na području Prijedora, objavili su tužitelji u Sarajevu.

Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Dane Bajić (85), ratni zapovjednik policije u mjestu Ljubija i Miodrag Knežević (66) koji je tamo bio policajac.

Optužnica ih tereti da su sudjelovali u kampanji etničkog čišćenja na području Prijedora 1992. godine.

Optuženi su za protuzakonito zatočenje najmanje 120 Hrvata i Bošnjaka u mjestu Miska glava kod Ljubije i za pogubljenje njih 100 čija su tijela pobacali u masovne grobnice koje su otkrivene nakon rata, prenosi Hina.

Bajić je optužen za planiranje i poticanje na počinjenje tih zločina a Knežević za izravno sudjelovanje u ubojstvima i zlostavljanima zaočenika.

Obojica su nedostupna pravosuđu i skrivaju se na području Srbije, no poduzete su mjere kako bi ih se u suradnji s pravosudnim tijelima te države procesuiralo, rekli su tužitelji.

Srpske paravojne snage su u kampanji etničkih progona u prijedorskoj općini ubile 3.173 osobe hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

U Prijedoru je do početka rata živjelo 112 tisuća stanovnika od kojih je bilo oko 50.000 Bošnjaka, 47.000 Srba i 6.300 Hrvata.

Prema rezultatima posljednjeg popisa iz 2013., etnička je struktura potpuno promijenjena pa su od 90-ak tisuća stanovnika 56.000 Srbi, 29.000 Bošnjaci i tek nešto više od 1.700 Hrvati.