ZLATKO DALIĆ SVJEDOČIO U MEĐUGORJU "Nisam ovdje došao pješice da bih molio za nešto, već iz drugog razloga"

Zlatko Dalić
hercegovina.info

Izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić večeras je u Međugorju u sklopu 34. Mladifesta svjedočio svoju vjeru pred desecima tisuća mladih vjernika iz cijelog svijeta. Dalić je pričao o tome što vjera znači u njegovom životu i kako se ona odražava na njegovu sportsku karijeru.

On je istaknuo kako je u rodnom Livnu živio odmah uz susjede fratre koji su ga puno toga naučili o vjeri i u njima je vidio uzore.

Mladima je Dalić istaknuo važnost odnosa s roditeljima. On je rekao kako roditelje nije dovoljno samo nazvati i pitati kako su nego puno više od toga jer su oni ti koji su nam dali život i usmjerili nas.

Zlatko Dalić

Između ostalog hrvatski izbornik je nešto rekao i o svom pješačkom hodočašću u Međugorje.

"Ja sam i ranije dolazio u Međugorje, bio na molitvama, bio na misama, penjao se na Brdo ukazanja i to je za mene bilo jako lijepo i dirljivo. Jedan mir, jedna duhovna snaga, duhovna obnova. Donio s odluku nakon jedne utakmice da ću ići u Međugorje pješice. Nisam išao u Međugorje da bih molio za nešto u budućnosti, nego sam išao da se zahvalim za sav blagoslov koji sam dobio kroz ovaj moj život, kroz moju karijeru, za ono što mi je dragi Bog dao, što mi je omogućio. To je bilo najmanje što sam ja mogao napraviti. Sigurno je to puno manje od svega onoga što je napravila većina vas dolaskom ovdje u Međugorje dolaskom iz dalekih krajeva. Kada sam došao u Međugorje nakon tri dana, oko 22 sata navečer, ispred crkve, ja sam osjećao takvu sreću, takav ponos, takav mir da vam to ne mogu opisati. Bilo je teško u putu, imao sam malu ozljedu pa sam mislio da neću izdržati, ali dragi Bog je bio uz mene i korak po korak ja sam stigao ovdje. Takvu sreću i mir u duši sam osjetio, sve se zaboravi što je bilo iza. Ako Bog da je ću i ove godine u Međugorje doći pješice da zahvalim Majci Božjoj za blagoslov i za sve ono što nam ona daje", rekao je Dalić.

Na pitanje o krunici koja mu toliko znači, Dalić je mladima rekao.

"Znači mi jako puno i ona je uvijek uz mene. Jednostavno osjećam veću sigurnost i mir kada je imam uz sebe. U trenutcima utakmice kada djelujem mirno i bezbrižno to nije baš tako, unutar mene je velika borba. Ali, ja moram sačuvati taj mir, moram sačuvati koncentraciju, svoje osjećaje, jer da bi mogao donositi odluke moram biti miran. Ja se pripremim zajedno s mojim ljudima i timom za utakmicu. Kada ona krene ja kažem: "U tebe se uzdam Gospodine, prepuštam se u tvoje ruke". U mom džepu je krunica. Kada osjetim da je teško, da je neka opasna situacija, stavim ruku u džep, stisnem tu krunicu i znam da će biti sve dobro, znam da je dragi Bog uz mene i da će on dati meni i mojim igračima onoliko koliko smo mi zaslužili i zavrijedili. Dragi Bog će svima nama dati toliko. Svaki dan sam u molitvi, svaki dan se zahvalim na danu koji mi je dragi Bog dao. Navečer zahvala za sve ono što je prošlo. Mislim da svi to moramo činiti, da nam svima to daje snagu, da nam daje energiju, volju i to je ono što nas drži u dobrom stanju. Opet ću vam ponoviti, ne bojte se svjedočiti vjeru, ne bojte se vjerovati. Mi smo ljudi koji ništa nikome ne namećemo, samo cijenimo, volimo i poštujemo svoje, a poštujemo i sve drugo", rekao je hrvatski izbornik.

Zlatko Dalić

Za kraj je poslao poruku svim prisutnim mladima, ali i onima koji Mladifest prate putem interneta, i uživo putem Laudato TV.

"Hvala vam svima koji ste došli u Međugorje, pogotovo iz drugih dalekih krajeva svijeta. I dalje vjerujte, nikada ne odustajte. Mladi ljudi, stavite pred sebe jedan cilj i svoju ambiciju u životu. Imajte svoj san, za tim snom idite, on će ostvariti. Da bi se ostvario, vi morate vrijedno raditi, pošteno raditi, morate vjerovati, biti skromni, ustrajni, ponizni, poštovati sve oko sebe. Dragi Bog je uvijek uz nas i on će nas nagraditi za ono što mi radimo. Svatko od nas ima svoju misiju, svoj put u životu. Moja misija je da s hrvatskom nogometnom reprezentacijom napravimo najbolje što je moguće, u sportskom i svakom drugom smislu, da propagiramo vjeru, govorimo što živimo i kako živimo. Svima vama želim da ostvarite svoje ciljeve u životu, svoje snove, svoje ambicije i da idete za njima. Neka vas dragi Bog nagradi, te da se po završetku ovog Mladifesta sretno vratite svojim kućama i ponesete iz Međugorja jedan mir, poštovanje, respekt i da naša i vaša vjera bude još jača i čvršća u ovom svijetu koji je pun iskušenja, koji želi sve naopako i krivo. Mi moramo biti ti koji ćemo stati iza naše vjere, koji se nećemo plašiti vjeru propagirati i koji ćemo slobodno reći da vjerujemo u Boga, da smo katolici, da smo vjernici i da je to naš život, put i opredjeljenje te da na taj način pokušamo živjeti i na takav način ostvariti svoje ciljeve i ambicije. Hvala vam na vašoj podršci i pažnji. Želim vam svima Božji blagoslov i sretan povratak vašim kućama", zaključio je Zlatko Dalić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.