Živio i radio u Americi, vratio se u Hercegovinu i ispunio svoj dječački san - voziti Fiću

Lelo Arslanagić Fićo
Privatna arhiva / Lelo Arslanagić

Ako bismo gledali nekih 40 godina unazad, Fićo je bio često viđen na našim ulicama. Kako su se mijenjala vremena, tako su se mijenjale i potrebe građana, pa je Fićo padao u drugi plan. Danas je, zahvaljujući jednom nostalgičaru, Fićo opet domaćin na trebinjskom kolovozu.

Lelo Arslanagić, privremeni Amerikanac, doživotni Trebinjac, poslije godina školovanja i rada u inozemstvu, odlučio je da se vrati u rodno Trebinje i pokrene vlastiti biznis. Pored ideje o poduzetništvu, odlučio se na još jednu. Da ispuni svoj dječački san i vozi Fiću.

„Poželio sam se Fića, Juga, tih starih automobila koje ja pamtim. Ovaj je pripadao jednoj mojoj susjedi, sjećam ga se iz vremena dok sam bio dijete. Skoro 30 godina sam proveo „preko“ i kada sam god dolazio u Trebinje, taj Fićo mi je zapadao za oko. I rekao sam da hoću voziti domaći proizvod, da je auto iz domaće proizvodnje“, priča nam Lelo za Hercegovina.info.

I koliko god to zvučalo nemoguće, jer je domaća autoindustrija odavno misaona imenica, Leli je uspjelo. Originalna crvena boja, ali sa iskombiniranim dijelovima, napravila je od Fiće autentično vozilo, koje automatski vraća u 1974.godinu.

Lelo Arslanagić Fićo

Kupio sam ga 2018. godine, ali sam mislio da je u mnogo boljem stanju. I tako je krenula restauracija. Dijelovi se teško mogu naći ovdje kod nas, pretežno sve nabavljam iz Srbije. Popravka je trajala skoro dvije godine.“

I koliko god da je Fićo bio predstavnik radničke klase, danas u 2021. godini, dijelovi za njega uopće nisu jeftini. Ali kako se kaže “neke stvari se ne mogu kupiti novcem“, tako se i Lelo vodio. Nije štedio da svog ljubimca dovede u vozno stanje.

Jako su skupi njegovi dijelovi. Npr. vodena pumpa je 80 eura, retrovizor je 65 eura, a tepih je 200 eura. Mislim da sam uložio preko 5.000 eura u popravak vozila“, kaže nam Lelo koliko je uložio u svog četvorotočkaša.

Lelo Arslanagić Fićo

Prvim svojim “koracima“ po trebinjskom asfaltu poslije toliko vremena, privukao je i pažnju policije.

Nedavno mi je pričao policijac situaciju koja se dogodila par dana prije toga. Kaže vozio se tzv. presretačem i pored je prošao crveni Fićo vožnjom od 100km/h. Kaže bio ga blam da upali rotaciju za Fićom“, kroz šalu nam priča Lelo.

U svom posjedu ima još jednog Fiću koga priprema za ljetnu premijeru. Nema u planu da ih prodaje, ali kaže i smatra da je lijepo vratiti duh nekim starim vremenima, odati im počast, pa makar i na ovaj način.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.