ZIMSKA SEZONA NA RUJIŠTU Posjećenost puno lošija u odnosu na prethodne godine

Rujište
Snježna kuća

Ovogodišnja zimska sezona na Rujištu, Parku prirode udaljenom 18 km od Mostara, je zasad poprilično podbacila, ustvrdio je u izjavi za Fenu Sergej Mahinić, suvlasnik hotela "Snježna kuća" na Rujištu.

Posjećenost na Rujištu je, kako kaže Mahinić, puno lošija u odnosu na prethodne godine jer je palo malo snijega u siječnju. "Navikli smo imati snijega u siječnju i veljači''.

Uskraćeni za brojne goste

Međutim ove godine, jugovina je trajala do sredine mjeseca, a prošli vikend i neku večer palo je snijega, ali ipak nedovoljno da je atraktivno i da se može sanjkati ili skijati", rekao je Mahinić. Tvrdi da su zbog toga uskraćeni za brojne goste s djecom koji su prethodnih godina dolazili u ovo doba godine.

"Kako smo navikli na posjećenost i brojne goste, te da smo već prepoznata destinacija kako za domaće tako i strane turiste, ove godine nam je zimska sezona puno lošija u odnosu na prethodne", ocjenjuje Mahinić.

On se nada da će snijega biti u veljači jer ga je dosadašnjih godina bilo najviše upravo u tom razdoblju.

Atraktivno mjesto

Ipak, kaže, mjesto je atraktivno za obiteljske izlete, odmor, brojne planinare ili čak poslovne posjete jer hotel što se tiče smještajnog kapaciteta nudi stotinjak sjedećih mjesta u restoranu i četrdesetak ležaja. Osim hotela, na Rujištu se nalazi i planinarski i izviđački dom, te privatni vikend objekti od kojih se neki iznajmljuju. Rujište ima također ski stazu dužine 1 km, stazu za sanjkanje, stazu zdravlja za šetnju koja je nadopunjena spravama za rekreaciju, a od nedavno su u ponudi quadovi za razgledavanje netaknute prirode.

Podsjetimo, izletište Rujište je smješteno na periferiji planine Prenj. Zbog znatne visinske razlike boravak je posebno ugodan ljeti kada je temperatura niža i do 11° C u odnosu na središte Mostara. Polazna je destinacija planinarima u pohodima na Prenj, planinu sa 6 vrhova preko 2000 m, od kojih je najviši Zelena glava, visoka 2155 m. Ovaj planinski prostor na 1050 metara nadmorske visine najbogatiji je kisikom u ovome dijelu Europe. Iznimno je bogat munikom, endemskim i danas vrlo rijetkim drvetom.