Zima uranila pa skratila nastavu u osnovnim i srednjim školama

Prazna učionica
Ilustracija

Osnovne i srednje škole u Zenici, koje se zagrijavaju putem sistema daljinskog gradskog grijanja, od ponedjeljka pa do daljnjeg, skratit će trajanje nastavnog sata sa 45 na 30 minuta, odluka je ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Zeničko - dobojske županije (ZDŽ) Spahije Kozlića. Ova odluka se odnosi na one škole koje su na 'gradskom grijanju', i nemaju svoj vlastiti ili kombinirani sistem.

Sama privremena odluka je plod neprovođenja tuđih odluka, jer i pored Odluke Gradskog vijeća i najava da će ove godine grijanje krenuti 1., a ne 15. listopada, kao i jako loše meteorološke situacije, koja je evidentna već nekoliko dana, piše Zenicablog.

On dodaje da, koliko ima informaciju, u ostalim gradovima nema problema s grijanjem školskih prostorija.

"Imamo nekoliko škola u kojima je u tijeku izmjena stolarije pa sam dao dozvolu da nastavni proces organiziraju u skladu s mogućnostima. Imamo i situaciju u Prvoj osnovnoj školi Zavidovići, gdje je u tijeku zamjena kotlovnice, odnosno prelazak sa grijanja na ugalj na grijanje na pelet. 

Ministarstvo je osiguralo novac za zamjenu kotlovnice, ali izvođač radova kasni. Vidjet ću kakav će zahtjev uputiti direktor te škole, ali i njima ćemo dati suglasnost da nastavni proces organiziraju prema mogućnostima", reako je Kozlić.

"Ovu odluku sam donio zbog zaštite zdravlja djece i osoblja škola. Odluka će se primjenjivati sve dok sistem centralnog grijanja u Zenici ne bude u funkciji, odnosno dok škole ne bude adekvatno zagrijane. 

Pisana obavijest školama će biti dostavljena sutra ujutro", rekao je Kozlić. Na upit Zenicabloga da li će slična odluka biti donesena i za fakultete Univerziteta Zenica, ministar Kozlić je odgovorio da će ta odluka biti donesena nakon sutrašnjih konsultacija sa rektorom UNZE.

Nakon današnje najave Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zeničko-dobojske županije da će od sutra u zeničkim osnovnim i srednjim školama nastavni sat trajati 30, umjesto 45 minuta, priopćenjem za javnost oglasilo se Javno poduzeće 'Grijanje' Zenica, prenosi Fena.

To poduzeće, posredstvom Press službe Grada Zenica, obavještava građane da su 'u završnoj fazi pripreme za predstojeću sezonu grijanja' te da će službeni početak grijanja u tom gradu, prema Odluci o zagrijavanju Grada iz 2018. godine, biti najkasnije 15. listopada. 

"Iako smo uložili maksimalne napore da sezona grijanja počne ranije, o čemu svjedoči dopis upućen kompaniji 'ArcelorMittal' Zenica (AMZ), i to 23. rujna, da smo spremni početi puniti sistem, nažalost, iz ove kompanije su sistem počeli puniti tek 6. listopada, i to na intervenciju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića", ističu iz J.P. 'Grijanje' Zenica te napominju kako su na vrijeme poduzeli sve neophodne mjere za početak grijne sezone.