ZIMA SE NE PREDAJE Hercegovinu očekuje jaka bura, a Bosnu minusi

Mostar oblaci zalaz sunca
Hercegovina.info

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u ponedjeljak 3.4. u većem dijelu zemlje se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Na jugu Hercegovini prijepodne sa sunčanim razdobljima. U Bosni u nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima i na planinama snijeg. 

U večernjim satima ili u noći sa ponedjeljka na utorak snijeg iili susnježica su mogući i u nižim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevna od 2 do 8, na jugu od 10 do 16 °C.

U utorak 4. travnja se očekuje oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom u Bosni. Na sjeveru Bosne se očekuje prelazak snijega ili susnježice u kišu. Vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne slab do umjeren, a u ostatku zemlje slab, sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 8, a dnevna od 0 do 5, na jugu od 7 do 13 °C.

U srijedu 5.4., pretežno oblačno vrijeme. U Bosni u nizinama, povremeno, sa slabom kišom ili susnježicom, a u višim područjima sa slabim snijegom. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 8, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 14°C, priopćeno je iz FHMZ.

Meteorolog Bakir Krajinović je za 'Dnevni avaz' rekao kako se u ponedjeljak na jugu i zapadu Bosne i Hercegovine očekuje pojačan do jak vjetar, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u ostatku zemlje vjetar umjerene jačine.

"Jutarnja temperatura od ponedjeljka do četvrtka od -3 do 2, na jugu do 8, dnevna od 0 do 5 u Bosni, na jugu od 7 do 13, tako da u ovom razdoblju postoji velika vjerovatnoća od pojave mraza i rizik uslijed ove prirodne nepogode tijekom proljeća je vrlo visok. 

Od petka se očekuje blagi porast temperatura zraka, ali sve do nedjelje i dalje je moguća pojava prizemnog mraza, pa su one minimalne temperature do nedjelje od -1 do 4 u Bosni, u Hercegovini od 5 do 10, danju u Bosni do 15, u Hercegovini do 20 stepeni Celzija, ali do nedjelje se očekuju niske vrijednosti temperatura zraka, pa i blagi mrazovi koji se mogu javiti na mikro lokacijama poznatih mrazišta", rekao je Krajinović.

Dodao je da se do 17. travnja prognozira nestabilno vrijeme sa povremenim slabim padalinama, najviše padalina u cijelom ovom razdoblju, u narednih 15-tak dana očekuje se na zapadu i u centralno planinskim područjima naše zemlje.