ZGODNO ZAPAMTITI Danas je 7.7., a u Federaciji pozitivnih 77

ZGODNO ZAPAMTITI Danas je 7.7., a u Federaciji pozitivnih 77
Ilustracija / hercegovina.info

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 962 uzorka, od kojih je 77 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Posavskoj, Srednjobosanskoj, Bosansko-podrinjskoj i Sarajevskoj županiji.

U Federaciji BiH do sada su testirana 62.184 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.891 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1264 pacijenta, 67 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutačno je aktivno 1559 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 68 smrtnih slučajeva. U protekla 24 sata prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva, radi se o ženskim osobama iz Sapne (1965), Kalesije (1926), Bihaća (1964) i Sarajeva (1948), i muškim osobama iz Banovića (1963), Sapne (1946) i Sarajeva (1939).

“Epidemiološke službe 24 sata su na terenu gdje svakodnevno sa zavodima za javno zdravstvo i zdravstvenim službama poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19. Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da jedni druge potičemo na odgovorno ponašanje i pridržavamo se jednostavnih mjera kojima možemo učiniti mnogo - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora te da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima”, poručuju iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Dodajmo i to da je virus potvrđen kod 83 osobe u Republici Srpskoj.