Žena vodi pravaše Herceg-Bosne

Predsjednica je stranke Vesna Pinjuh, žena s dugim stažem u ovdašnjoj politici. Prvo je bila članica HDZ-a BiH, a potom je prešla u Jurišićev HSP BiH. Upravo je kao članica tog HSP-a imenovana za ministricu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vladi Hercegovačko-neretvanske županije, gdje i sada obnaša tu dužnost.

– HSP HB nastala je apriori jer mislimo da na desnom spektru hrvatskih političkih stranaka postoji potreba za ovakvom strankom. Naš je prioritetni interes položaj hrvatskoga naroda u BiH kojim smo iznimno nezadovoljni − kazala je predsjednica Pinjuh.

Ona je istaknula da im je u toj stranci iznimno stalo i do podrške HSP-a Republike Hrvatske.

Na upit o razlazu s HSP-om BiH, na čijem je čelu Zvonko Jurišić, i da je ta stranka objedinila sve pravaša u BiH, Pinjuh je kazala:

− Nitko nema ekskluzivno pravo na pravaštvo jer je pravaštvo ideologija starija od pojedinih stranaka, a mislim da se naši interesi neće susresti jer imamo dva različita koncepta. HSP HB umjerenija je pravaška opcija nego ova do sada – istaknula je Pinjuh.

U javnosti se odmah počelo spekulirati kako je predsjednik HDZ-a BiH jedan od inicijatora osnutka nove stranke i da veze između Pinjuh i HDZ-a BiH nikada nisu prekinute.

– Ne odbijam mogućnost političke suradnje s HDZ-om BiH, ali ta stranka ili njezin predsjednik nisu bili inicijatori osnutka HSP-a HB – naglasila je Pinjuh.

Nakon osnutka nove stranke, zastupnici Jurišićeva HSP-a BiH pokušali su u županijskoj skupštini Pinjuh smijeniti s pozicije ministrice, ali nije bio dostatan broj ruku u zraku za tu smjenu.

SLOBODNA DALMACIJA