ŽELJEZNICE FBIH Nema interesa za uspostavu linije do Zagreba

Talgo vlak ŽFBiH
Hercegovina.info

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine nisu planirale u redu vožnje za 2022./2023. prometovanje međunarodnih putničkih vlakova na relaciji Sarajevo – Zagreb – Sarajevo preko Banje Luke, potvrđeno je za Faktor iz Željeznica.

Ipak, kako su za Faktor kazali, ulažu napore i pokušavaju pronaći rješenje za uspostavu međunarodnog putničkog prometa, ali i za obnovu linije Sarajevo – Banja Luka – Sarajevo.

Pregovori bez rezultata

Za uspostavljanje ovih linija potrebno je postojanje iskazane volja, interesa i značaja i drugih željezničkih kompanija na prijevoznom putu, Željeznica Republike Srpske (ŽRS) i Hrvatskog željezničkog putničkog prijevoza (HŽPP).

Nažalost, dosadašnji pregovori nisu dali rezultate, a o eventualnim izmjenama javnost će biti blagovremeno obaviještena, kazali su za Faktor iz Željeznica FBiH.

Kolika bi bila cijena karte?

Iz ove kompanije ranije su naveli kako bi karta na relaciji Sarajevo – Zagreb – Sarajevo preko Banje Luke u jednom smjeru koštala 56,10 KM, a povratna 85,20 KM.

U Federaciji BiH u prvom kvartalu ove godine željeznicom je prevezeno 75.326 putnika, što je više za 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je ostvareno 5.309.095 kilometara, što je više za 18,6 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.