Željezničari najavili novi štrajk - Vlada "otkrila" nove dugove

Ministarstvo prometa i veza Republike Srpske nije imalo realnu sliku o stanju u Željeznicama RS, izjavio je resorni ministar Nedeljko Čubrilović nakon sastanka s novim generalnim direktorom Željeznica Draganom Savanovićem. "Saznali smo za neke nove detalje o kojima nismo obaviješteni od prethodnog menadžmenta", rekao je Čubrilović.

Savanović je pojasnio kako je riječ o dugu od 4,8 milijuna KM zbog neuplaćivanja poreza i doprinosa tijekom prošle godine. To je, uz iznos neisplaćenih plaća u ovoj godini i regresa koji se duguju radnicima "Željeznica", povećalo manjak na gotovo 20 milijuna KM, prenosi Poslovni portal ba.

Dok se vlasti prebrojavaju željezničari će štrajkati

Predstavnici svih sindikata ŽRS donijeli su odluku o stupanju u štrajk, koji će početi 3. lipnja u 7.00 sati. Štrajk je, prema obrazloženju sindikata ŽRS, posljedica izravnog kršenja sporazuma s upravom poduzeća, kojemu je nakon ovogodišnjeg štrajka, 15. veljače jamac bila Vlada RS.

Radnici Željeznica sada, osim pet neisplaćenih plača i dva regresa, traže i istragu, te utvrđivanje odgovornosti za teško stanje u ovom javnom poduzeću.