ŽELITE ZATAMNITI STAKLA ILI STE VEĆ TO URADILI Ako nemate naljepnicu i potvrdu, morat ćete skinuti folije

Zatamnjena stakla

Prednosti postavljanja folija na stakla automobila između ostalog su zaštita od sunca i UV zračenja, toplinska zaštita, uštede prilikom rada klima uređaja i manja potrošnja goriva ljeti, a prema mnogim vozačima i ljepši izgled automobila.

Isto tako, jedna od prednosti kada je u pitanju sigurnost, jeste da prilikom pucanja stakla ne dolazi do rasprskavanja stakla, već komadići stakla ostaju zalijepljeni na foliji i na taj način se smanjuje mogućnost ozljede, piše BiHAMK.

Kada je u pitanju zakon, 2020. godine, izmjenama i dopunama Pravilnika o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na cestama, definirano je na koji način se može zatamniti automobil, te uvjeti koje vozači, ali i tvrtke koje se bave zatamnjivanjem stakala moraju ispunjavati, kako ne bi kršili zakon.

Zatamnjena stakla

Naljepnica i potvrda o ugrađenim folijama

Naime, u spomenutim izmjenama i dopunama Pravilnika, definirano je da od 01. lipnja 2021. godine, sve folije koje se postavljaju na stakla automobila moraju sadržavati naljepnicu s jedinstvenim serijskim brojem koja se postavlja u donjem kutu stakla između folije i stakla, odnosno na staklo, prilikom ugradnje folija, i to pored homologacijske oznake stakla tako da ne prekriva tu oznaku. Dimenzije naljepnice moraju biti 10×40 mm, a servis je dužan vlasniku vozila izdati pisanu potvrdu A4 formata o ugrađenoj foliji, koja, pored naziva servisa koji je izvršio postavlјanje i datuma i vremena postavlјanja folije, sadrži:

naziv proizvođača unutarnje plastične prevlake,
vrstu unutarnje plastične prevlake (komercijalna oznaka, način proizvodnje, klasa materijala),
deblјinu unutarnje plastične prevlake,
boju unutrnje plastične prevlake,
propustlјivost svjetlosti,
stupanj refleksije,
serijsku oznaku postavlјene nalјepnice,
izjavu servisa kako su ispunjeni svi uvjeti prema UN/ECE R43.

Nakon 01. lipnja 2023. godine na staklima vozila registriranih u Bosni i Hercegovini ne može se koristiti folija koja ne ispunjava uvjete propisane ovim Pravilnikom. Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom, ali nemaju naljepnicu i potvrdu o ugrađenoj foliji, do 01, lipnja 2023. godine, mogu upravljati vozilima bez kažnjavanja, ali nakon tog datuma svako vozilo registrirano u Bosni i Hercegovini morat će imati spomenutu naljepnicu i potvrdu.

Dozvoljeno zatamnjenje odnosno minimalna providnost staklene površine nakon postavljanja folije

Prema pravilniku zatamnjivanje vozila se smije vršiti na sljedeći način:

Zatamnjivanje vjetrobrana nije dozvoljeno;

Bočne staklene površine u ravni vozača i suvozača, mogu se zatamniti tako da postavlјanjem homologiranih folija ukupna providnost staklene površine nakon postavlјanja folije iznosi najmanje 70%, tj. maksimalno zatamnjenje može iznositi 30%;
bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača i zadnje staklo motornih vozila postavlјanjem homologiranih folija mogu se zatamniti bez ograničenja, pri čemu motorna vozila moraju imati ugrađena najmanje dva (vanjska) bočna vozačka ogledala.