Zeleno svjetlo za europski put Bosne i Hercegovine

EU i Velika Britanija, Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, eu, Europska unija, Velika Britanija,  izlazak iz EU-a, referendum, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BREXIT, funta, euro, BREXIT, potpisivanje peticije, referendum, BREXIT, Nexit, Europska unija, Dexit, bundestag, Njemačka, referendum, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Donald Tusk, Europsko vijeće, Europska unija, BREXIT, BREXIT, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, Europski parlament , EU27, Jean-Claude Juncker, eu, Turska i Nizozemska, konferencija, Mostar, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, EU i Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BIH, Europska unija, eu, BREXIT, Dan Europe, eu, vijeće europe, Hrvatska, predsjedanje
...koja sada može očekivati upitnik iz Europske unije kako bi se pripremila za dobivanje statusa zemlje kandidatkinje za članstvo.

Naime, Vijeće EU na sastanku za opće poslove 20. rujna 2016. izrazilo je „svoju nedvosmislenu predanost perspektivi članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje". Vijeće je također pozdravilo „znakovit napredak ostvaren u provedbi programa reformi o kojemu je postignut dogovor na svim razinama vlasti Bosne i Hercegovine."

„Uzimajući u obzir zaključke Vijeća, vjerujem da se referendum o Danu Republike Srpske neće održati, niti ga smatram zakonitim s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH. Daljnji put BiH prema Europi moguć je kroz dijalog, a ne kroz sukobe," - zaključila je zastupnica Šuica.

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica delegacije Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom Dubravka Šuica izražava svoje zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina dobila „zeleno svjetlo" za svoj zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Također, zastupnica Šuica zadovoljna je napretkom koji je Bosna i Hercegovina pokazala glede prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog s EU, te uspostave mehanizma za koordinaciju u vezi s pitanjima EU-a čija je učinkovita provedba važan korak u smjeru poboljšanja funkcionalnosti i učinkovitosti.

Ukoliko BiH uspješno ispuni dostavljeni upitnik, Europska će komisija analizirati odgovore zadržavajući pravo da, prema potrebi, dostavi i dodatna pitanja. Od odgovora će ovisiti je li Bosna i Hercegovina spremna za status kandidata, ali i za sljedeću fazu, pregovore o pristupanju EU.