ZDRAVSTVO NA SKUPŠTINI Što mislite je li bilo zapošljavanja u zdravstvu u HNŽ-u od 2017. – 2022.

Pedijatrija SKB Mostar
Hercegovina.info

Skupština HNŽ-a sutra raspravlja na temu zdravstva u HNŽ-u. Kada bi se stavile sve karte na stol, te iznijelo sve što se u zdravstvenim ustanovama događa sjednica bi mogla trajati danima. Međutim, a posebno s obzirom na materijale poslane zastupnicima očekivati je standardno zadržavanje na površini. 

Sve zdravstvene ustanove kojima je HNŽ osnivač ili suosnivač bile su dužne sačiniti prijedlog plana novog zapošljavanja za svaku kalendarsku godinu na koji će, na prijedlog resornog ministra Vlada HNŽ dati suglasnost. Također, Vlada HNŽ je u 2017. je donijela odluku o zabrani zapošljavanja, te su zdravstvene ustavove bile u obvezi primjenjivati istu.

No jasno je da je u ovom pogledu bilo najviše kršenja, da se u bolnice i domove zdravlja kontinuirano zapošljavali po raznim linijama.

Uz nepotizam, tu su i višemilijunske dubioze, sporne javne nabave u kojima prednjači SKB, i drugo. Međutim, teško da će se ispod tepiha vaditi teške teme, a izvjesno da će se opet donijeti neki zaključci, pa za pet godina opet raspravljati držće li ih se zdravstvene ustanove. Pred zastupnike ide prilično mlaka informacija resornog županijskog ministarstva.

Kada je u pitanju poštivanje zaključaka o načinu zapošljavanja blago su prozvane i to ne zna se koje ustanove.

“Od svih zdravstvenih ustanova, u više je navrata zatraženo dosljedno poštivanje predmetnog zaključka. Izuzetak za postupanje po ovom zaključku se odnosio na liječnički kadar koji je mogao raditi i nakon stjecanja uvjeta u mirovinu samo pod uvjetom nedostatka kadra kako bi se osiguralo kontinuirano organiziranje pružanja zdravstvene zaštite. Međutim, činjenica je da su i danas, u pojedinim zravstvenim ustanovama zaposlene osobe, među njima i ravnatelji, koji su ispunili uvjete za mirovinu”, navodi se u informaciji ministra zdravstva Gorana Opsenice, koja ide na sutrašnju sjednicu. U istoj se ne precizira u kojim ustanovama su zapošljavanje osobe mimo zaključaka Skupštine HNŽ-a. Kada su u pitanju godišnja izvješća Opsenica navodi da sve zdravstvene ustanove čiji je osinivač ili suosnivač HNŽ dostavljaju izvješće o radu i poslovanju.

Navodi se i da na federalnoj razini nije donesen Zakon o konsolidaciji I otpisu duga javnih ustanova, no da je Vlada FBiH na sjednici održanoj 3. veljače utvrdila prijedlog Zakona o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova i uputila ga u parlamentarnu procedure usvajanja.

Inače, upravo kada je u pitanju zdravstvo u HNŽ-u osjećamo najveću frustraciju naših čitatelja, koji svakodnevno pišu, bilo o odnosu koji su doživjeli, bilo o izbacivanju njihovih lijekova s liste lijekova, bilo o nepotizmu pri zapošljavanju...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.