FOTO/VIDEO  ZDRAVSTVENI RADNICI U HNŽ PORUČUJU "Ako ne dobijemo povećanje od 30 posto nastat će kolaps u zdravstvu"

Prosvjed zdravstvenih djelatnika

Otprilike 250 do 300 zdravstvenih radnika okupilo se danas ispred Vlade Hercegovačko-neretvanske županije kako bi još jednom iznijeli svoje zahtjeve u vezi potpisivanja kolektivnog ugovora i povećanja plaće za 30 posto. Rok za pregovaranje od 45 dana je istekao, a prisutni su, u ime 3900 radnika zdravstva, najavili i stupanje u generalni štrajk zdravstvenih radnika, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu izvađeni iz „ladice“.

"Ove vlade sjećat ćemo se kao grobara zdravstva"

„Ovdje smo se okupili zato što vlada ponižava zdravstvene radnike. Ono što su činili prije dvije godine, sada to nastavljaju da rade, jer 45 dana nisu pogledali kolektivni ugovor. Sjetite se samo sramotne izjave ministra Faladžića koji je rekao da ga dva mjeseca nisu pogledali, sad će ga gledati. Vlada uporno laže sindikat, poziva na neslužbene sastanke, obećavaju, a nijednom nisu pozvali na pravi sastanak“, rekao je Ivica Anić predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Prosvjed zdravstvenih djelatnika

Kako je Anić naglasio, iz Vlade HNŽ imaju još tjedan dana da učine nešto po ovom pitanju, inače, najavljuju prosvjede koji će biti masovniji od onih prije dvije godine.

„Sramota i neka se srame svih radnika koji su došli ovdje, mi tražimo samo povećanje naše plaće u iznosu od 30 posto. Što se tiče ove vlade, ona i da ode, ona će ostati kriva i na crnoj listi zdravstva i radnika. Svi će ih se sjećati kao grobara zdravstva“, rekao je Anić.

"Žele naš problem prebaciti na novu vladu"

Dalibor Vuković je medijima kazao da se ovakvi skupovi ispred ove institucije događaju po tko zna koji put.

„U pitanju su zahtjevi 3900 radnika, a oni ih drže u ladici. Ovaj sindikat ne želi štrajk, mi želimo ono što nam pripada, da sjednemo za pregovarački stol i da potpišemo kolektivni odgovor. Želimo biti mirni, dobiti zasluženu plaću i da zadovoljni idemo na posao. Oni žele da prebace na sljedeću vladu koja tko zna kad će doći, a mi smo spremni ući u generalni štrajk što će značiti kolaps u zdravstvu“, zaključio je Vuković.

Prosvjed zdravstvenih djelatnika

Vlada obećava konkretnije poteze do petka

Iz Vlade odgovaraju da su spremni za razgovore, no prvo se moraju steći određeni uvjeti kako bi se izračunali troškovi traženog povećanja plaća.

"Mogu u ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao i u ime Vlade, ponoviti zaključke sa sjednice održane 6. srpnja na kojoj je nadležni ministar, dr. Opsenica, detaljno izvijestio što sindikat traži od Vlade. Vlada je na toj sjednici usvojila zaključak da se prijedlog kolektivnog ugovora koji su sindikati dostavili proslijedi svim zdravstvenim ustanovama u Županiji, njih 16 i da sve ustanove izračunaju financijski iznos koji se očekuje i zahtijeva kroz ovaj kolektivni ugovor.

Tek kada budemo imali te financijske pokazatelje, možemo nešto konkretno poduzeti. Sindikati nisu iznijeli konkretne financijske iznose potrebne za ispunjavanje odredbi kolektivnog ugovora koji traže. Jutros sam razgovarao s resornim ministrom, Goranom Opsenicom, koji je rekao da su već stigla neka očitovanja zdravstvenih ustanova i očekujemo da stignu od ostalih tijekom ovog tjedna, te da ćemo već u petak iznijeti jasne pokazatelje o onome što se zapravo traži kroz ovaj kolektivni ugovor. Te podatke šaljemo upravama zdravstvenih ustanova, osnivačima i Zavodu zdravstvenog osiguranja, kako bismo dobili konkretne i jasne odgovore.

Prosvjed zdravstvenih djelatnika

Vjerujemo da ćemo, nakon dostavljanja iznosa, dobiti njihova očitovanja o tome koliko mogu sudjelovati u rješavanju ove problematike. Vlada je spremna razgovarati o svim temama, ali moramo djelovati unutar okvira onoga što je trenutno realno", novinarima je kazao Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

Podsjećamo, PU Mostar je jučer priopćila kako ovaj prosvjedni skup nema potrebne dozvole, no kako oni ne mogu zabraniti građanima šetnju.

"Temeljem odluke da se skupovi mogu održavati na mjestima koja su određena Zakonom, navedeni prosvjedni skup nema potrebno odobrenje od Grada Mostara i PU Mostar.

Službenici PU Mostar poduzet će sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti da sačuvaju javni red i mir jer šetnja se ne može zabraniti".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.