ZDRAVSTVENI DJELATNICI IZ KONJICA "Umorni smo i na izmaku snaga, nećemo više raditi u ovakvim uvjetima"

Prosvjed zdravstvenih djelatnika u Konjicu
hercegovina.info

Nezavisni strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u, Podružnica Dom zdravlja i Opća bolnica Konjic, izdao je danas priopćenje u vezi poduzetih aktivnosti vezanih za blokadu računa JU Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic te posljedičnu neisplatu plaća.

U priopćenju navode kako su umorni te da neće više prihvatiti rad u ovakvim uvjetima. Ukoliko se njihov problemi ne riješe ići će u generalni štrajk i i na kolektivne otkaze ugovora o radu.

"Početkom tekućeg mjeseca obaviješteni smo o blokadi računa gore navedenih ustanova radi čega je došlo u pitanje rad spomenutih ustanova te i isplate plaća radnicima. Nakon toga smo, u suradnji s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika u zdravstvu pokrenuli sindikalne aktivnosti koje su rezultirale štrajkom upozorenja 05.11.2021. godine kojim se nastajala skrenuti pažnja na probleme koji godinama postoje u našim ustanovama i koje su u konačnici kulminirale blokadom računa Bolnice i Doma zdravlja od strane Porezne uprave, a poradi neuplaćenih doprinosa. Neprestano dobivamo informacije, neslužbene, da će plaća biti isplaćena, računi odblokirani i mi moći nastaviti pružati zdravstvene usluge, ali konkretnog odgovora nema", navode.

"Svjesni smo da su problemi zdravstvenog sustava kompleksni i zahtijevaju dugoročno rješavanje, ali ne nauštrb osnovnih prava radnika koja uključuju pravo na plaću. Podsjećamo da zbog pandemije COVID-19 već radimo prekovremeno, da smo umorni, neke kolege nisu koristile ni odmor, tako da smo na izmaku snaga. Mnogi od nas neće više prihvatiti rad u ovakvim uvjetima, ne samo bez plaće, nego i bez osnovnih sredstava za rad, tako da smo spremni ne samo na generalni štrajk, nego i na kolektivne otkaze ugovora o radu", ističu.

"Podsjećamo javnost da ovo nije prvi put da se događa ovako nešto, 2011. godine je bila slična situacija, kada su računi ustanova također bile blokirani radi neuplaćenih doprinosa. Deset godina poslije ponavlja se isti scenarij, samo sada nam ne kasne dvije, nego tri plaće (mi sada očekujemo plaću za kolovoz mjesec). Ukoliko se ne riješi problem isplate plaća, bit ćemo prisiljeni poduzeti dalje sindikalne aktivnosti – generalni štrajk, a spremni smo i na kolektivne otkaze. Nadamo se da će se nadležni uključiti u rješavanje ove problematike te da neće dovesti u pitanje pružanje zdravstvene zaštite na razini najveće općine u Federaciji BiH", navodi se u priopćenju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.