Zdravko Mamić službeno zatražio da zatvorsku kaznu služi u BiH

Zdravko Mamić
hercegovina.info

Zdravko Mamić službeno je od Županijskog suda u Osijeku zatražio pokretanje procedure i provedbe postupaka za ustupanje kazne zatvora u BiH, javlja N1.

Mamićeva obrana se poziva na Sporazum između dvije zemlje, državljanstvo i prebivalište u BiH, kao i želju Zdravka Mamića da tamo služi kaznu. Smatraju da se time neće ugroziti svrha kažnjavanja te traže da sud molbu proslijedi na odluku Ministarstvu pravosuđa.

Sud poslao poziv Mamiću na odsluženje kazne

Županijski sud u Osijeku je inače, po redovnoj proceduri, pozvao Zdravka Mamića da se 30. travnja javi sucu izvršenja koji mu tada treba odrediti datum javljanja u zatvor.

Sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zagrebu Zoranu Mamiću je odredila da se 10. svibnja mora javiti u Remetinec.

Obrana je najavila žalbu, no ako rješenje postane pravomoćno, a Zoran Mamić se tada ne javi u Remetinec, za njim će biti raspisana tjeralica.

I brat Zoran zatražio odsluženje kazne u BiH

Istovremeno, njegovu molbu za izdržavanje kazne u BiH sutkinja je proslijedila Ministarstvu pravosuđa uz dopis u kojem je dala negativno mišljenje.

Smatra da se služenjem kazne u BiH ne bi postigla bolja resocijalizacija koja je potrebna jer je Zoran Mamić većinu svog života živio i radio u Zagrebu i obitelj mu je ovdje, kao i imovina.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je zaprimilo spis, a jučer je istaknulo da će, kad ga primi, "izvršiti uvid u spis te postupiti u skladu s domaćim i međunarodnim pravom, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena".

Nakon problema s dostavama, zbog čega je cijela procedura kasnila za Damira Vrbanovića, naposljetku je i njemu poslan poziv za javljanje sucu izvršenja Zagrebačkog županijskog suda. Očekuje ga 11. svibnja.

Svoj datum za javljanje u zatvor, 10. svibnja, dobio je i Milan Pernar, no on je tražio odgodu. Sud o tome tek treba odlučiti.