Zdenko Andabak, časnik HVO-a oslobođen optužbi za ratni zločin

Zdenko Andabak
Jašarević je osuđen na godinu i šest mjeseci za nečovječno postupanje prema dva zatvorenika i mučenje jednog, kao izvršitelj i suizvršitelj, dok je Velagić kao suizvršitelj osuđen na godinu dana zatvora zbog nečovječnog postupanja prema dva zatvorenika u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić", javlja BIRN-Justice Report.

Sudsko vijeće je utvrdilo da su ova djela Jašarević i Velagić počinili kao pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Livno.

Vijeće nije našlo dokazanim da su Jašarević, Andabak i Velagić sudjelovalii u udruženom zločinačkom poduhvatu i da isti nije počinjen na području Livna, nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sustava zlostavljanja.

Na osnovu toga, Jašarević i Andabak su po zapovjednoj odgovornosti, koju im je stavljalo Tužiteljstvo  BiH na teret, oslobođen po 17 točaka optužnice, kao i za pet za što su direktno optuženi. Velagić je oslobođen za dvije točke optužnice kojima su mu na teret stavljena zlostavljanja dva zatočenika.

Vijeće nije našlo dokazanim da su Andabak i Jašarević imali naredbodavnu ulogu i funkcije kako je to Tužiteljstvo  BiH navelo u optužnici.

Prvostupanjskom presudom oslobođeni su troškova plaćanja postupka. Jašareviću i Velagiću su produžene mjere zabrane a Andabaku ukinute.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelaciskom odjeljenju Suda BiH.