Andabak svečano dočekan od branitelja. Posebno prozvao zgradu MUP-a HBŽ

Zdenko Andabak, Livno, doček, Zdenko Andabak, HVO, optužba
...svečani doček pukovnika Zdenka Andabaka koji je presudom Suda BiH oslobođen optužnice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH je protiv Zdenka Andabaka podnijelo optužnicu prije dvije godine zbog protupravnog zatvaranja više od 300 srpskih civila i ubojstva 16 zarobljenika u prostorijama Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Livnu tijekom 1992.godine.

Dok je Andabak oslobođen po svim točkama optužnice ,Sud BiH je drugu dvojicu pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Livno Muamera Jašarevića i Seada Velagića osudio na ukupno dvije i po godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen tijekom Domovinskog rata u Livnu.

Ovo je druga oslobađajuća presuda za Zdenka Andabaka s tim da je prije tri mjeseca osobođen prve koja ga je teretila da jezapovjedao akcijom u selu Grborezi pored Livna 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a ubili jednu osobu bošnjačke nacionalnosti, a drugu ranili.

Dolaskom u Livno , pukovnik Zdenko Andabak je izjavio da je ovo pobjeda njegova , njegovih suboraca , odvjetnika i obitelji protiv tužiteljstva i domaćih elita koje su mu sustavno postavljali trnje po putevima osobne slobode.

U tom svom medijskom obraćanju posebno je prozvao zgradu MUP-a Hercegbosanske županije i njene čelne ljude koji su lažno slali protiv njega dokumentaciju u Sarajevo i Banja Luku da bi sačuvali neke pozicije nekih osoba koji i danas obnašaju dužnosti u MUP-u ili nisu više u sustavu a radili suneka dijela koja nisu trebali raditi a pripisani su bili Vojnoj policiji.

„Danas sam slobodan čovjek , vjerovao sam u Sud BiH te svakom mogu pogledati u oči a neka se upitaju neki da li meni mogu to isto učiniti", kazao je Andabak.

livno-online.com