ZBOG RUŠENJA VILE NARDELLI Kaznena prijava protiv gradonačelnika Kordića, investitora i izvođača radova

Rušenje Vile Nardelli

Rušenje vile Nardelli, prošloga tjedna, izazvalo je ogorčenje kod velikog broja Mostaraca. Naime, teški građevinski strojevi srušili su ostatke ove povijesne građevine kako bi Željku Joksimoviću i njegovim poklonicima “bilo komotnije” u novogodišnjoj noći. Nalog za rušenje je, u dogovoru sa vlasnicima iz firme NIVING, dao Grad Mostar, piše Mostar.live

Grad je, naravno, iskoristio blizinu praznika i “žurno” donio ovu odluku, tako da je vlasnicima ostao očišćen plac za gradnju budućeg objekta na ovom lokalitetu.

Međutim, rušenje je izvedeno u suprotnosti sa zakonskim odredbama i zbog toga je, ispunjavajući svoju zakonsku obavezu, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zoran Mikulić, podnio kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv odgovornih pravnih i fizičkih osoba. Prijava je podnesena zbog kaznenog djela “Oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza spomenika kulture i zaštićenih objekata prirode” iz člana 321. Kaznenog zakona i to protiv: pravnih lica NIVING d.o.o. kao vlasnika lokaliteta, i izvođača radova HP Investing d.o.o., te protiv Marija Kordića gradonačelnika Mostara i direktora tvrtke NIVING d.o.o.

Rušenje Vile Nardelli

U obrazloženju kaznene prijave stoji da su, ignorirajući višekratna upozorenja od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ, počinili ovo kazneno djelo i trajno uništili spomenik naročite kulturne vrijednosti.

Grad Mostar i vlasnici parcele ignorirali su i dopis Ambasade Republike Austrije kojim su također upozoreni da se radi o kulturnom dobru iz doba Austrougarske, čime su se stekli uvjeti da ova prijava bude predana Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine a ne Tužiteljstvu HNŽ, što je prijavitelj i učinio.

Prema saznanjima koje ima portal mostar.live, Ministarstvo urbanizma i građenja HNŽ ranije je, upravo iz ovih razloga, poništilo urbanističku dozvolu investitoru NIVING d.o.o. za izgradnju novog objekta na ovom lokalitetu.

Sve te činjenice bile su poznate i investitoru i gradonačelniku Kordiću ali su se, u očiglednom dosluhu, odlučili oglušiti o upozorenja i zakon, te pod izgovorom novogodišnjeg koncerta, ukloniti kulturno dobro – koje je i bilo smetnja investitoru.

Zato će ovaj slučaj dobiti epilog u sudskim klupama, piše portal Mostar.live