Zbog Razvojne banke, Lijanović prijetio Nikšiću kaznenom prijavom, a on njemu zatvorom

Napuštanju sjednice prethodila je burna rasprava o Razvojnoj banci, odnosno odluci premijera Nermina Nikšića (SDP) koji je u svojstvu predsjednika Skupštine Razvojne banke produžio mandat aktualnoj upravi banke samo dva dana prije nego što je direktor Ramiz Džaferović trebao biti smijenjen., piše Dnevni list

Ovakvu odluku premijer Nikšić je donio samostalno, bez suglasnosti Vlade Federacije, koja, po zakonu, predstavlja Skupštinu Razvojne banke. Nitko od federalnih ministara koji su, inače, članovi Skupštine Razvojne banke nije sudjelovao u donošenju ove odluke. Nikšić je također stavio izvan snage i odluku Nadzornog odbora o raspisivanju natječaja za izbor novog direktora.

Ništa od sjednice

Dopremijer Jerko Ivanković Lijanović inzistirao je da se prije jučerašnje sjednice Vlade održi Skupština Razvojne banke i razjasni situacija. Nikšić je, pak, zahtijevao da se prvo održi sjednica kako bi Vlada razmotrila nacrt proračuna FBiH za 2013. i odluke u vezi s rješavanjem statusa otpuštenih vojnika u kontekstu ispunjavanja uvjeta MMF-a, a Skupštinu Razvojne banke je zakazao za 16 sati. Ministri iz SDA, HSP-a i 'Boljitka', ipak, su napustili sjednicu i odlučili prvo raspraviti situaciju oko Razvojne banke. Na sjednici su, kako neslužbeno doznajemo, pale i teške riječi. Navodno je Lijanović optužio Nikšića da je počinio kazneno djelo, na što je premijer uzvratio kako će Lijanovića zbog kaznenih djela strpati u zatvor, piše Dnevni list

Suprotni stavovi

Nikšić je izjavio kako je odluku o tome da postojeća uprava Razvojne banke nastavi raditi do izbora nove donio kako bi spriječio moguće štete i blokade u radu te financijske institucije.

"Pojedine političke stranke i njihovi pokrovitelji već dugo vremena pokušavaju ovladati novcem Razvojne banke. U tim svojim nastojanjima ne biraju sredstva, pa su potpuno nezakonito pokušali imenovati novu upravu Razvojne banke FBiH", tvrdi Nikšić. Kako predstavljanje Skupštine banke između dvije njezine sjednice vrši jedino predsjednik Skupštine banke, s pravima i obvezama i da poduzima i druge radnje iz svoje nadležnosti, donio sam predmetnu odluku radi poštivanja zakonitosti u radu svih organa banke, a u ovom slučaju sprječavanja nezakonitosti u radu Nadzornog odbora banke", kazao je Nikšić.

S druge strane, tzv. dopremijer Lijanović navodi kako se ne radi ni o kakvoj ozbiljnoj krizi u Vladi. "Mi smo dobili odluku o postupanju tijela Razvojne banke koju je donio Nikšić, a Skupština banke nije zasjedala. Tražio sam od premijera da povuče odluku koja nije po zakonu, što je on odbio. Ako premijer može sam donositi odluke, onda nema smisla da mi tu sjedimo. Ako tako može odlučivati u ime Skupštine, onda može i u ime Vlade", izjavio je Lijanović. On dodaje da nije sporno produženje mandata Upravi Razvojne banke, nego način na koji je to premijer uradio.

Zanimljivo je da je i sam premijer Nermin Nikšić svojevremeno kao oporbeni zastupnik u federalnom Parlamentu tražio smjenu Ramiza Džaferovića zbog nezakonitog poslovanja. Stoga je pozadina priče prilično jasna - borba za preuzimanje Razvojne banke.

Skupština Razvojne banke održana je u poslijepodnevnim satima, ali na njoj ništa nije riješeno. Premijer i sedam ministara iz SDP-a bili su za produženje mandata upravi, dok je osam ministara iz SDA, HSP-a i "Boljitka" bilo protiv.

Po okončanju Skupštine nastavljena je i sjednica Vlade na kojoj je usvojeno rješenje vezano za otpuštene vojnike koje će zadovoljiti i vojnike i MMF, te je razmatran proračun za 2013. Nastavak zasjedanja zakazan je za utorak.

Nadzorni odbor imenuje i opoziva članove Uprave

U Zakonu o Razvojnoj banci navodi se da predsjednik i dopredsjednik Uprave za svoj rad odgovaraju Nadzornom odboru. Također se navodi da Nadzorni odbor imenuje i opoziva članove Uprave, daje prokure za pojedine programe, nadzire poslovanje Banke i nadzire rad Uprave.