Zbog pranja novca iz Eroneta u Sloveniji blokirano milijun maraka

HT MOSTAR, Stipe Prlić, Fotelja, HT MOSTAR, Eronet, HT MOSTAR, HT MOSTAR, Stipe Prlić, HT MOSTAR, HT MOSTAR, HT MOSTAR, HT MOSTAR, RAK, HT MOSTAR, vd direktor, Vilim Primorac, HT MOSTAR, HT MOSTAR, imenovanje, ivica mudrinić, Stipe Prlić, HT MOSTAR, kazna, RAK, Vilim Primorac, HT MOSTAR, HT MOSTAR, Nadzorni odbor, platformaši, Nadzorni odbor, HT MOSTAR, HT MOSTAR, HT MOSTAR, Eronet, Vilim Primorac, Žarko Pušić, Slobodan Vasković, HT MOSTAR, ante krešić, HT MOSTAR, HT Eronet, slaven grbavac, HT Eronet, Eronet, dobit, Eronet, HT Eronet, pranje novca, Stipe Prlić, Zoran Bakula, Eronet, HT Eronet, čestitke, HT MOSTAR, skupština, travanj, HT Eronet, Nadzorni odbor, HT MOSTAR, plaće, dobit, Vilim Primorac, HT MOSTAR, revizija, Federacija Bosne i Hercegovine, Federacija BIH, Stipe Prlić, HT MOSTAR, otkaz, HT Eronet, Vlada FBiH, kupovina
...istražitelja koji su otkrili da se putem računa tvrtke registrirane na Gibraltaru pod nazivom "3 Media Limited" u UniCredit banci u Ljubljani peru novci iz bh. kompanije "Eronet", izjavio je za Dnevni avaz da je Tužiteljstvo iz Slovenije u ovom slučaju tražilo međunarodnu pomoć od BiH.

Tražili pomoć

- Zahtjevi za međunarodnu pravnu pomoć nadležnim organima u BiH upućeni su 14. lipnja i 4. srpnja ove godine te smo predložili da se to pitanje rješava kao prioritet, kazao je Furlan i dodao da u interesu zaštite tajnosti daljnjeg postupka ne može iznijeti više detalja o tome.

Furlan je potvrdio da je od Okružnog suda u Ljubljani u siječnju prošle godine Posebno tužiteljstvo Slovenije dobilo zahtjev za istragu protiv jedne fizičke osobe i jedne pravne osobe o pranju novca.

Na upit Dnevnog avaza je li na prijedlog Specijalnog tužilaštva Slovenije Okružni sud u Ljubljani protiv opunomoćenika tvrtke "3 Media Limited" Nevena Kulenovića donio rješenje o zahtjevu za oduzimanje imovinske koristi blokiranjem sredstava u UniCredit banci Slovenije, Furlan je bez navođenja imena potvrdio da je blokiran skoro milijun maraka.

- Sud je naložio na prijedlog tužitelja privremeno osiguranje zahtjeva za oduzimanje prihoda u iznosu od 498.716,20 eura, kratko je kazao Furlan.

Glavni akteri ove afere su Stipe Prlić, direktor „HT Eroneta" Mostar, Zoran Bakula, bivši direktor mobilne mreže „HT Eroneta", Neven Kulenović, direktor i osnivač više marketinških agencija. Ranije je "Avaz" pisao da se u Sloveniji i Austriji protiv njih vodi istraga i da su njihovi bankovni računi u tim zemljama blokirani.

Kako Dnevni avaz neslužbeno saznaje, upravo je Kulenoviću u Sloveniji blokiran milijun maraka.

Organizirani kriminal

U akciji "Gibraltar" pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu prošlog tjedna su uhitili Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, Stipu Prlića i Zorana Bakulu, zamjenicu generalnog direktora „Pinka BH" Lajlu Torlak, bivšeg direktora „Mreže plus" Darka Aleksića, direktora agencije MITA Ejuba Kučuka i vlasnika agencije "Fabrika" Senada Zaimovića.

Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal u vezi s financijskim kriminalom, korupcijom, pranjem novca, poreznom utajom, carinskom prijevarom, zloupotrebom položaja, krivotvorenjem službene isprave, davanjem i primanjem dara i drugih oblika koristi.

No, Sud BiH odbio je prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora uhićenima i oni su u prošli petak uvečer pušteni na slobodu.

Ponovno zatražen pritvor za osumnjičene

Tužiteljstvo BiH uložilo je jučer Žalbenom vijeću žalbu na odluku Suda BiH kojom nije određen pritvor osumnjičenima u akciji "Gibraltar".

- Tužiteljstvo BiH uložilo je žalbu sa zahtjevom za određivanje pritvora osumnjičenima, rekao je jučer glasnogovornik te institucije Boris Grubešić.

Iz Tužiteljstva su prije dva dana najavili da će zatražiti privremenu mjeru blokade cjelokupne imovine, pokretne i nepokretne, te računa osumnjičenih za vrijeme postupka, jer će biti zatraženo i oduzimanje nezakonite imovinske koristi.

AVAZ