Zbog politike Vlade FBiH slijedi kolaps poljoprivredne primarne proizvodnje

...ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ne usvoje njihove zahtjeve do 08. srpnja ove godine, piše vecernji list.

Koodinacija je na današnjem izvanrednom sastanku usvojila niz zaključaka koji se, uz ostalo, odnose na neprovođenje zaključaka Parlamentarne skupštine FBiH od 24. travnja 2012. godine, izradu Pravilnika za ruralni razvoj i kapitalne investicije, izradu Pravilnika za ostale potpore, te izmjene i dopune utroška sredstava za 2012. godinu, koje će zahtijevati izrada Pravilnika s posebnim osvrtom na poziciju B1-A koja se odnosi na kapitalna ulaganja i investicije.

"Tražimo da Vlada FBiH ne daje suglasnost na predložene pravilnike od strane resornog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te da novonastala politička situacija ne utječe na provođenje zaključaka Koordinacije", kazao je predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović.

"Naši farmeri na terenu ne mogu do ostvare adekvatan poticaj, dok oni farmeri koji su u nadležnosti ministra, odnosno koji su stranački predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak ostvaruju i duple poticaje, za što imamo argumente i dokaze", kazao je predsjednik Federalnog udruženja ovčara Nusret Avdibegović.

Dopredsjednik Seljačkog saveza FBiH i predsjednik Skupštine Udruženja Sjemena i sadnog materijala FBiH Milenko Soče kazao je kako su poljoprivrednici u još goroj situaciji nego što su bili prošle godine, te da je poljoprivreda pred gašenjem. Član Upravnog odbora Seljačkog saveza FBiH Dobroslav Bukmir najavio je kolaps poljoprivredne primarne proizvodnje u BiH i Federaciji.

"Meni se čini da je nekom u interesu da poljoprivredna proizvodnja propadne, a sve ide prema tome da sve uvozimo, a ništa ne proizvodimo", dodao je Bukmir, koji je prozvao Vladu i resorno ministarstvo koji, kako je kazao, kada su u pitanju pravilnici i programi vezani za poljoprivredu "rade nezakonite stvari".

"Nadam se da ovaj ministar neće ostati i molim ostale političke stranke da ovog ministra maknu od seljaka jer će i ovo malo poljoprivrede uništiti ako ostane još dvije godine u mandatu", zaključio je Bukmir.

Inače, poljoprivrednici su zadovoljni Zakonom o potpori u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, a nisu zadovljni Programom utroška sredstava u poljoprivredi.