ZBOG "MEDIJSKOG TERORIZMA" Branko Perić tražio izuzeće u predmetu "Respiratori"

Branko Perić
Buka

Sudac Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić je zatražio izuzeće u predmetu "Respiratori", potvrdio je za Klix.ba sudac Perić.

Kratko je kazao da ga u obavljanju sudačke dužnosti sprječava "medijski terorizam". Predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu je podnio zahtjev za izuzeće, ali konačna odluka o eventualnom izuzeću nije na predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine.

Naime, shodno zakonodavstvu, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine ga nije imenovao u ovom predmetu, tako da ga i ne može ni izuzeti. Izgledno je da će konačnu odluku donijeti Opća sjednica.

Perić je zatražio izuzeće nakon što je 24. studenog objavio oslobađajuću presudu svim optuženima u predmetu "Dženan Memić". Osim Perića, u sudskom vijeću u ovom predmetu bili su Nenad Šeleda i Izo Tankić. Međutim, Perić, kao nekoga tko je pročitao prvostupanjsku presudu, oštro je kritiziran od onih koji su nezadovoljni presudom.

Perić je do sada bio i u sudskom vijeću u predmetu "Respiratori" za kojeg također postoji veliki interes javnosti.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA), ministrica financija FBiH Jelka Milićević (HDZ), suspendirani ravnatelj entitetske civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik tvrtke "Srebrena malina" Fikret Hodžić optuženi su za nezakonitu kupovinu 100 respiratora kineskog proizvođača za 10 milijuna KM.

Zašto se Perić odlučio na ovaj potez nije teško zaključiti te je očito želio izbjeći potencijalno novi pritisak javnosti u slučaju da presuda u predmetu "Respiratori" u cijelosti ili u određenom dijelu bude oslobađajuća.