ZBOG KRIVOTVORENE DIPLOME I MILIJUNSKOG DUGA Istražuje se direktor KJKP "Park"

ZBOG KRIVOTVORENE DIPLOME I MILIJUNSKOG DUGA Istražuje se direktor KJKP "Park"
KJKP Park

Tužiteljstvo ŽS otvorilo je istragu protiv Safeta Baltića zbog lažne diplome. Direktor KJKP "Park“ bio je do 2016, kada je napravio porezni dug od 2,6 milijuna KM

Tužiteljstvo Sarajevske županije otvorilo je istragu protiv Safeta Baltića, bivšeg direktora Županijskog javnog komunalnog poduzeća (KJKP) !Park“, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo "krivotvorenje isprave“ iz člana 373. stav 2. Kaznenog zakona Federacije BiH, potvrđeno je iz ovog Tužiteljstva za Fokus.ba.

Glasnogovornik Tužiteljstva Sarajevske županije Alem Hamzić istaknuo je da kada bude donesena tužiteljska odluka u ovom predmetu, javnost će o tome biti blagovremeno informirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom ŽS, koji je podnio izvješće o kaznenom djelu, njega se tereti da je upravo prilikom prijema u radni odnos u JU "Fond Memorijala KS“ upotrijebio diplomu o završenom studiju za stjecanje visoke spreme Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – zanimanje ekonomist, navodno izdatu 20. siječnja 1988. godine, za koju je naknadnim provjerama utvrđeno da nije vjerodostojna.

Naime, Ured za borbu protiv korupcije je od Ekonomskog fakulteta u Sarajevu obaviješten da je uvidom u službenu evidenciju utvrđeno da se osoba Safet Baltić ne nalazi u službenim evidencijama ove visokoškolske ustanove.

Baltić je za direktora "Parka“, tada kao kadar BPS-a, imenovan 13. svinja 2013. Nadzorni odbor ovog poduzeća smijenio ga je s pozicije direktora u lipnju 2016, nakon što Skupština poduzeća i Skupština Sarajevske županije prethodno nisu usvojile financijsko izvješće "Parka“ za 2015. Tada je kao Baltićev nasljednik imenovan Alen Ramić (SBB).

Sedam mjeseci kasnije Općinski sud u Sarajevu, točnije u ožujku 2017, donio je rješenje po kojem Baltićevu smjenu proglašava nezakonitom i stavlja je izvan funkcije. Sud u rješenju nalaže "Parku“ da Baltića vrati na posao i omogući mu obavljanje poslova direktora, i to do isteka mandata u svibnju. To, međutim, nije ispoštovano.

No, ovo nije sve što bi se Baltiću moglo staviti na teret. Naime, dok je bio direktor Parka, dakle u razdoblju od tri godine, ovo županijsko poduzeće napravilo je dug za doprinose za obavezno mirovinsko-invalidsko osiguranje u iznosu od čak 2,6 milijuna KM. Preciznije, riječ je o iznosu od 2.672.796 KM.

Ovo su podaci koji su, na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama, Fokusu dostavljeni iz KJKP “Park”. Kako je predočeno, za vrijeme Baltića dodatno su stvoreni dugovi u vidu doprinosa za nezaposlenost, i to u iznosu od 83.309 KM.

Inače, KJKP “Park”, prema posljednjoj ažuriranoj rang-listi poreznih dužnika koju je Porezna uprava FBiH objavila zaključno s 31. ožujkom ove godine, nalazi se na 37. mjestu s ukupnim poreznim dugovanjima od 8,2 milijuna KM.

U studenom 2019. godine Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture ŽS tada na čelu sa Srđanom Mandićem (NS) ustanovilo je da dug "Parka“ po više osnova iznosi i do 13 milijuna KM.

Ministarstvo je tada od Skupštine, Nadzornog odbora i menadžmenta tražilo da provede detaljnu istragu, odnosno izvrši dubinsku analizu poslovanja i izvijesti ga o osobama koje su dovele poduzeće u situaciju u kojoj se danas nalazi. Fokus.ba obratio se službenim putem Ministarstvu komunalnog gospodarstva i infrastrukture na čijem čelu je danas Enver Hadžiahmetović (NiP) kako bi dobili informacije o nalazima dubinske analize poslovanja, no odgovor nisu dobili.

Isto tako, iz KJKP “Park“, na čijem čelu je danas direktor Adis Bešlić, kazali su da nemaju informaciju o navedenoj analizi. Tako se opravdano postavlja pitanje je li ona uopće urađena, budući da za stvaranje dubioza Javnom poduzeću “Park” do danas nitko nije odgovarao, uključujući i Baltića.

Aktualni menadžment KJKP “Park” predočio je Fokusu informacije prema kojima je Ramić, kao nasljednik Baltića, vratio dio dugova, te za vrijeme njegovog mandata nije bilo novih po osnovu doprinosa za MIO i osiguranje od nezaposlenosti. Za preostali dio dugovanja, kako su naveli, zaključen je Sporazum o odgođenom plaćanju s Poreznom upravom FBiH.

Po tom osnovu je, kako je potvrđeno, imovina "Parka” stavljena pod hipoteku, što dodatno govori u kakvoj se situaciji nalazi ovo javno komunalno poduzeće. Fokus.ba imao je uvid u zemljišno-knjižne izvatke u kojima je vidljivo da se i upravna zgrada “Parka”, osim niza drugih nekretnina i parcela koje pripadaju ovom poduzeću, nalazi pod hipotekom dok se dugovanja ne izmire.

Treba naglasiti i da je uz sve to i Uprava za neizravno oporezivanje BiH utvrdila dugovanja za PDV, i to u iznosima od 26.012 KM i 34.583 KM za 2017. i 2018. godinu, i na to obračunala kamate od 31.070 KM. To je bilo za vrijeme Ramićevog mandata. U 2022, navode iz “Parka”, izmiren je dug za PDV.

Fokus.ba kontaktirao je Baltića kako bi o svemu čuo i njegov stav. Na upit o tome da je Tužiteljstvo ŽS protiv njega otvorilo istragu zbog krivotvorene diplome, Baltić je rekao:

"Ništa vjerujte, ima tamo odvjetnik. Ne bih ja sada to komentirao", molim vas.

Nakon što je upitan je li s ovom diplomom bio i direktor "Parka“, njegov odgovor je bio kratak: "Nemoj, molim te. Duga je to priča.“

Inače, Baltić je svojevremeno bio i predsjednik Skupštine GRAS-a, i to od 30. 1. 2013. do 24. 6. 2015. godine.

Prema izvješću o realizaciji zaključaka Vlade ŽS te postupanje po prijavama nepravilnosti u KJKP „GRAS“, Ured za borbu protiv korupcije konstatirao je da je dug ovog javnog poduzeća, po osnovu izravnih poreza za period 2009-2016. godine, iznosio oko 199,3 milijuna KM, a glavni dug u iznosu od 90,7 milijuna KM (neizmirene obaveze). Uplate poreza i doprinosa pri isplati plaća nisu vršene u skladu sa Zakonom o doprinosima Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o porezu na dohodak, uplate poreza i doprinosa pri isplati plaće nisu vršene u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost i Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz 2018. godine pokazalo je da u skupštinama sjede ljudi koje najčešće postavljaju političke stranke i na taj način kontroliraju rad poduzeća. Novinari CIN-a tada su razgovarali s 28 bivših i sadašnjih članova skupština i većina njih je priznala da su u političkim strankama.

Baltić je tada bio jedan od ispitanih dužnosnika, a on je za CIN ispričao kako je uz pomoć prijatelja iz svoje stranke došao u Skupštinu „GRAS-a“.

"Plaća li se to, pitam ga. Kaže plaća se negdje oko 400 maraka, ovako otprilike. Reko’ – taman, odlično – rata. Moram kredit podići – rekao je on. Nakon toga je ušao u skupštinu poduzeća i postao član BPS-a.

Safet Baltić bio je i jedan od svjedoka u predmetu "Amir Zukić i ostali”, koji se tiču zloupotreba pri zapošljavanju u javnim poduzećima. On je u tom predmetu spominjan kao osoba u lancu zapošljavanja za novac.

Naime, prema izvještaju BIRN-a sa suđenja, svjedok Spaho Muhović, kojem je Tužiteljstvo dalo imunitet od kaznenog gonjenja govorio je o tome da je optuženom Safetu Bibiću dao 11.000 KM za zaposlenje sina u “Parku”. Tada je na čelu “Parka” bio Safet Baltić.

Obrana mu je na tom ročištu predočila dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je za sinov posao tražio pomoć od Safeta Baltića, što je Muhović potvrdio, ali je pojasnio da tog čovjeka nikada nije vidio.

Baltić je tada kazao da je u toj tvrtki 2014. bilo zapošljavanja sezonskih radnika preko Zavoda za zapošljavanje Sarajevske županije i da je Armin Muhović, koliko se svjedok sjeća, bio raspoređen u Novom Gradu.

"Senad Trako (jedan od optuženih op.a.), kojeg poznajem, pitao me može li Muhović dobiti ugovor na neodređeno vrijeme. Odgovorio sam mu da ima zabrana od Vlade Županije", rekao je Baltić i dodao da je mimo ovog slučaja bilo priča da je “neko za nekog dao pare”.

Kada je riječ o KJKP “Park”, treba naglasiti da je Tužiteljstvo Sarajevske županije formiralo predmet broj: T09 KTAK 15761 20 zbog postojanja indicija o nezakonitom zapošljavanju pet osoba u tom javnom poduzeću, o čemu je u rujnu 2020. pisao Fokus.

Zbog očiglednog postojanja indicija i sumnje da je v. d. direktora KJKP „Park“ (Edin Abdurahmanović) suprotno procedurama omogućio i odobrio zapošljavanje pet osoba u navedeno poduzeće, čime im je nezakonito omogućio stjecanje svih prava iz radnog odnosa, Ured je tada o svemu obavijestio Županijsko tužiteljstvo. Na osnovu dostavljenih informacija, Tužiteljstvo ŽS je formiralo predmet.