Zbog isušivanja površinskog sloja tla, redovito navodnjavati biljke

Zbog isušivanja površinskog sloja tla, redovito navodnjavati biljke
Povoljni toplotni uvjeti, uz dosta sunca i temperature primjerene posljednjem ljetnom mjesecu, obilježile su tjedan na izmaku.

U dosadašnjem dijelu mjeseca padaline su bile dosta skromne. Posebno na jugu zemlje, gdje je registrirano svega 4 mm kiše. U većem dijelu zemlje tlo je normalne do malo povećane vlažnosti, a na sjeverozapadu ponegdje i suho.

Prema prognozama, u danima koji slijede, u većem dijelu Bosne očekuje se sunčano vrijeme uz promjenjivu naoblaku. U poslijepodnevnim satima postojat će mogućnost za kišu, lokalno izraženijih pljuskova i grmljavine.

U Agrometeorološkom pregledu za razdoblje od 26. kolovoza do 1. rujna, navodi se, da je u Hercegovini izgledno suho, sunčano i vruće.

Temperaturni režim se neće puno mijenjati. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će imati vrijednosti od 13 do 19  stupnjeva, na jugu do 24 supnja, najviša dnevna od 27 do 33 stupnja, na jugu do 35 stupnjeva.

I temperature sjetvenog sloja tla bit će u porastu, od 24 u kontinentalnom dijelu do 30 stupnjeva u Hercegovini. Zbog isušivanja površinskog sloja tla,savjetujemo redovito navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prema vrijednostima Standardiziranog indeksa padalina (SPI -1) u posljednjih 30 dana u većem dijelu zemlje tlo je normalne do malo povećane vlažnosti, a na sjeverozapadu ponegdje i  suho.

(Fena)