ZAVRŠIO PUTOVANJE U MONGOLIJI Svi katolici iz države bili na jednom mjestu, papa pozdravio susjednu Kinu

Papa Franjo Mongolija

Papa Franjo u ponedjeljak je završio povijesno putovanje u Mongoliju čija je glavna svrha bila posjetiti malu katoličku zajednicu, ali koje je poprimilo međunarodne konotacije zbog njegovih poruka Kini o slobodi vjere.

Papa Franjo je završio svoj petodnevni posjet inaugurirajući Kuću milosrđa, višenamjensku strukturu za pružanje privremene zdravstvene skrbi najpotrebitijima u glavnom gradu Mongolije, kao i beskućnicima, žrtvama obiteljskog nasilja i migrantima.

Smještena u preuređenoj školi, Kuća milosrđa je zamisao vrhovnog mongolskog katoličkog svećenika, talijanskog kardinala Giorgia Marenga, i trebala bi služiti kao neka vrsta središnje dobrotvorne organizacije koja koordinira rad katoličkih misionarskih institucija i lokalnih volontera.

"Pravi napredak nacije ne mjeri se ekonomskim bogatstvom, a još manje ulaganjem u iluzornu moć naoružanja, već njezinom sposobnošću da osigura zdravlje, obrazovanje i cjeloviti razvoj svojih ljudi", rekao je papa Franjo.

Rekao je da želi razbiti "mit" da je cilj katoličkih institucija obratiti ljude na vjeru, "kao da je briga za druge način da se ljudi potaknu da se 'pridruže'".

Papa Franjo pozvao na dijalog i borbu protiv fundamentalizma

Uglavnom budistička Mongolija ima samo 1450 katolika u populaciji od 3,3 milijuna, te je u nedjelju skoro cijelo katoličko stanovništvo zemlje bilo pod istim krovom s Papom.

Mongolija je bila dio Kine do 1921., a Papino putovanje bilo je obilježeno aluzijama ili apelima na susjednu supersilu i njenu komunističku vlast s kojom Vatikan ima probleme u odnosima. 

Na kraju nedjeljne mise uputio je pozdrave Kini, nazivajući njezine građane "plemenitim" narodom i tražeći od katolika u Kini da budu "dobri kršćani i dobri građani".

U subotu, riječima za koje se činilo da su usmjerene na Kinu, a ne na Mongoliju, Franjo je rekao da vlade nemaju razloga bojati se Katoličke crkve jer ona nema neki politički plan.

Peking pokušava iskorijeniti strane utjecaje i nametnuti poslušnost Komunističkoj partiji.

Kineski ustav jamči vjerske slobode, ali posljednjih je godina vlada pooštrila ograničenja religijama koje smatra izazovom autoritetu stranke.

Fraza koju je Papa upotrijebio u nedjelju, "dobri kršćani i dobri građani", jedna je od fraza koju Vatikan često koristi pokušavajući uvjeriti komunističke vlade da bi davanje više slobode katolicima samo pomoglo društvenom i gospodarskom napretku njihovih zemalja.